Így hat a cukor a szervezetre

Tudtad, hogy az elmúlt 150 év alatt a világ cukortermelése 1,5 millió tonnáról 70 millió tonnára, azaz ötvenszeresére nőtt? Ez sajnos jelentős mértékben hozzájárult az emberiség egészségének általános romlásához. A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékot jelenti számunkra, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. Leginkább azért ártalmas, mert a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehér cukoré.

S hogy miért is káros a finomított cukor?

Először is biztosan tisztában vagy azzal, hogy a cukor savas hatással bír. Éppen emiatt a cukor fogyasztását követően a szervezet megpróbálja a savas hatást ellensúlyozni, azaz megpróbál “lúgosítani”, hogy kiegyenlíthesse azt a bizonyos pH egyensúlyt. Amennyiben nincs elegendő, lúgosításra alkalmas „anyag” (étel), akkor bizony a „tartalékokhoz” kénytelen nyúlni: elvonja a szervezetből a vitaminokat, ásványi anyagokat az emésztésére, méregtelenítésére és kiürítésére való törekvésében. Így sor kerül például a nátrium, kálium, magnézium, kalcium kivonására.

A cukorfogyasztás az egész testet igénybe veszi: megváltoztatja a vérnyomásod, hatással van a paraszimpatikus idegrendszerre, és az azt szabályozó kisagyra is. Ezeken túlmenően belezavar a vérkeringésbe és a limfatikus rendszerbe (nyirokrendszerbe) is.

Romlik a vörös vértestek minősége, a fehér sejtek száma túlságosan is megnő, ami lassabb szövetnövekedéshez vezet. Leromlik a test ellenálló képessége, melynek eredményeképp előidézi a mikrobák terjedését. A hasnyálmirigyre is meglehetősen károsan hat, mert túldolgoztatja azt, és ezáltal kiteszi más zavaró reakcióknak.

Fotó: agrodaily.com

Oldalak

Sztárok
Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina...
Fashion&Beauty
Nem véletlenül imádjuk kislányként a különféle játékbabákat, hiszen elképesztően gyönyörűek. Éppen ezért nem meglepő, hogy több sminktrend ihletéül szolgáltak már, legújabban a "babaszempillák"...
Sztárok