Torokfájás és az antibiotikumok

Legtöbbször a téli időszak beköszöntével küzdünk a megfázással, influenzával. Ezen betegségek leggyakoribb tünetei a torokgyulladás, torokfájás, köhögés, orrfolyás, láz és az általános rossz közérzet. Vajon mennyire vagyunk azonban tisztában például a torokgyulladás kiváltó okaival, és megfelelő kezelési módjaival? Egy nemrégiben Magyarországon végzett kutatás során fény derült erre, illetve megtudhattuk például azt is, hogy a válaszadók mennyire ismerik az alkalmazott gyógyszerkészítmény hatóanyagát, helyes használatát.

Éves szinte kétszer hűlünk meg

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 46%-ánál éves szinten átlagosan kétszer jelentkeznek meghűléshez kapcsolódó kellemetlen tünetek, mint például torokfájás, orrfolyás, köhögés, rossz közérzet. A betegség első jeleit érzékelve a többség (58%) azonnal vitaminokkal, vény nélkül kapható készítményekkel igyekszik kikúrálni magát, a megkérdezettek 4%-a viszont már az első tünetek jelentkezésekor felkeresi háziorvosát.

Mivel a többségnek az első útja szinte azonnal a patikába vezet, felvetődött az a kérdés, hogy ott vajon mi alapján választanak gyógyszert. Közel egyenlő arányban vannak azok, akik a már jól bevált gyógyszereket választják (43%) illetve akik a patikus, háziorvosuk ajánlása szerint választanak (44%).

Nem olvassuk el a használati útmutatót

A gyógyszertárakban a választási lehetőségek széles tárházát tekintve adódik a kérdés, hogy mennyire vannak tisztában az emberek azzal, hogy mit vásárolnak, majd szednek be. Kiderült, hogy a válaszadók 22%-a nem ismeri az alkalmazott készítmény hatóanyagát. Továbbá az is bebizonyosodott, hogy a használati útmutatót a válaszadók 44%-a csak abban az esetben olvassa el, amennyiben teljesen új vénynélküli gyógyszert kezd el szedni.

A kutatás kitért arra is, hogy milyen gyakran fáj a magyarok torka. Az eredmények szerint a válaszadók több mint felének (52%) legalább félévente van torokfájása. Ebből 15%-nál ez akár háromhavonta is jelentkezhet. Torokfájás esetén csupán 6% fordul azonnal háziorvoshoz, a többség (34%) csak abban az esetben keresi fel a rendelőt, ha láza is van.

Fotó: ehonami.blob.core.windows.net

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!