Így csaptad be magad eddig – Meglepő élelmiszertények

Ha valaki egészségesen akar táplálkozni tengernyi dologra kell egyszerre odafigyelnie. Így nem csoda, ha időnként egy-egy információ elkerüli a figyelmét. Ilyen – nem túl közismert – tényekkel igyekszünk most segíteni Neked, hogy még egészségesebben élhess!
Vaj kontra margarin
Nagyon sokan beleesnek abba a hibába, hogy karcsúságuk megőrzésének érdekében vaj helyett a margarint választják. Valójában mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz. Igaz, a vaj rengeteg telített zsírsavat tartalmaz, míg a margarint inkább a telítetlen zsírsavak jellemzik.
A grapefruitról
Nem is gondolnánk, de a grapefruit leve olyan anyagokat tartalmaz, mely bizonyos gyógyszerekkel reakcióba lépve csúnya mellékhatásokat okozhatnak vagy akár semlegesíthetik a gyógyszer hatását.
Allergiásoknak
Az egyik legveszélyesebb allergén a mogyoró, ami nagyon súlyos allergiás reakciókat válthat ki, sőt még halált is okozhat. Ezért a mogyoróallergiásoknak alaposan át kell tanulmányozniuk a címkéket, és komolyan kell venniük a „termék nyomokban mogyorót tartalmazhat” figyelmeztetést, még akkor is, ha a csoki vagy cukorka nyilvánvalóan nem mogyorós. Ha a gyártó mogyorót is használ egyéb termékeihez, a gyártási folyamat során a termék mogyoróval „szennyeződhet”, azonban szerencsére ezt a gyártók mindig feltüntetik a csomagolásokon.
Zsír kontra kalória
Rossz hír, de bizony az alacsony zsírtartalmú ételek is hízlalhatnak. Az ugyanis, hogy egy élelmiszernek alacsony a zsírtartalma nem jelenti azt, hogy a kalóriatartalma is alacsony. Mindig vessünk egy pillantást az élelmiszer csomagolására, ott ugyanis fel van tüntetve az össz kalóriaérték és ne higgyünk mindig feltétel nélkül a fogyókúrásnak reklámozott termékeknek!
Vigyázz a bubissal!
A szénsavas üdítőkben lévő foszfor valósággal „kimossa” a kalciumot a csontokból. Kutatások szerint a szervezet a vérben lévő foszfor- és kalciumszint egyensúlyi állapotának fenntartására törekszik. Amikor azonban a vérben valamilyen okból megnő a foszfor koncentrációja, az egyensúlyi állapot biztosítása érdekében a csontokból kalcium mobilizálódik a véráramba, ami végül osteoporosishoz vezet. A többi egészségügyi „haszna” mellett, már csak ezért is érdemes vigyázni a szénsavas üdítőkkel.
Hízlaló gyümölcslevek
Ugyan a gyümölcsök és a 100%-os gyümölcslevek nagyon egészségesek, de legalább annyira hízlalóak is. A gyümölcsöknek eleve magas a cukortartalma, hát még a koncentrált gyümölcsleveknek. Szóval legyünk mértékletesek fogyasztásukkal kapcsolatban!
Mirelit
Húsfélék tárolásánál legyünk kifejezetten körültekintőek! Ugyanis a hűtött nem egyenlő a biztonságossal kórokozók szempontjából. A hangsúly a folyamatos hűtésen van, illetve az egymástól elszigetelt, higiénikus tároláson.
Angolosan
Aki szereti az épphogy csak átsütött húsokat, az most nem fog örülni annak amit olvas. Egészségügyi szempontból ugyanis kizárólag a teljesen átsütött verziók biztonságosak. A középen rózsaszínű, levedző szeletek még nem kaptak olyan mértékű hőkezelést, hogy az E-coli baktériumok elpusztulhassanak, ez pedig a tatár beefsteakre is érvényes. Ezek a baktériumok a hús felszínén szeretnek megülni a jó alapos darálással és összegyúrással pedig csak azt érjük el, hogy mindenhova jutni fog belőlük.
A reggeli fontos
Sok diétázó elhagyja a reggelit kalóriaspórolás céljából. Ez pedig rossz döntés. Ilyenkor az történik, hogy a szervezet a nap hátralévő részét tekintve, kalóriahiányra számítva a később magunkhoz vett energiát gőzerővel hasznosítja, ráadásul minél később eszünk, annál kevesebb időnk lesz azt ledolgozni. Egy könnyű reggeli tehát bölcsebb döntés, mint a reggeli teljes elhagyása.


























