Egészség

HPV: A méhnyakrák csak az egyik betegség, amit okozhat a vírus

Az oltás fontosságára hívták fel a figyelmet a szakemberek.

HPV

A humán papilloma vírus világszerte a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés. A tévhitekkel ellentétben, a férfiak is ugyanolyan veszélyeztetettek, mint a nők, valamint a külső és belső nemi szervek, a végbél és a száj nyálkahártyáján is okozhat tüneteket, panaszokat - tudtuk meg a Till Attila vezetésével megvalósuló rendhagyó szülői értekezleten, ahol a háromgyerekes édesapa szakértőkkel folytatott kerekasztal-beszélgetést a témában.

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány Elnöke, Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, valamint Dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke a védőoltás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A nőknek kb. 80 százaléka kerül valamilyen kapcsolatba élete során a HPV-vel. Évente 500 haláleset történik és 1500-an fertőződnek meg. Fontos viszont tudni, hogy ez csak szoros testi kontaktussal terjed, nem közös wc vagy uszoda...stb. használatakor kaphatjuk el.

Védőoltás

Az ingyenes HPV elleni védőoltást 2019 szeptemberétől újra igényelhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei az iskolákban. A fiatalok nagy veszélyben lehetnek, ezért fontos, hogy még az aktív szexuális életük előtt be legyenek oltva.

A szülők sokszor tabutémaként kezelik a szexualitást, azonban fontos, hogy a gyerekek tájékozottak legyenek és mindenről tudjanak, mielőtt elkezdik élni nemi életüket. Magyarországon a fiatalok átlagban 15-16 évesen kezdik az aktív szexuális életet, ezért a védettségnek még időben ki kell alakulnia. Ez azonban nem azt jelenti, hogy felnőttkorban már nem adathatjuk be magunknak az oltást, sőt. Ha pedig időben beadatjuk az oltást, az akár 100 százalékos védelmet is nyújthat.

Nincsenek mellékhatások

A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy a védőoltásnak káros mellékhatásai nincsenek, kilenc éves kortól igényelhető (ekkor még nem térítésmentesen), de bíznak abban, hogy a fiúk számára is hamarosan ingyenessé válik a kilenckomponensű vakcina. Hazánkban már közel 80 százalékos az átoltottsági arány a 2018/2019-es tanévben, ami hatalmas előrelépést jelent.

Till Attila bízva az orvostudományban, ott helyszínen beadatta magának a HPV elleni oltást, hogy ezzel biztassa a szülőket gyermekük és saját maguk beoltatására.

Leadfoto és fotó: 123rf.com; Fotók, forrás: MSD Pharma Hungary Kft.

Oldalak

Egészség
Sztárok
Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda mélyen magába zárkózott, és nem akart mesélni a válásáról. Most úgy döntött, itt az idő megnyitnia az érzéseit mások előtt.
Utazás
A Wolt cég egyik biciklis futára nem igazán féltette az életét. Alaposan áthágott néhány KRESZ-szabályt, és másokat is veszélyeztetett.
Sztárok
A népszerű műsorvezető a Balázsék szerda reggeli adásában árult el érdekes "kulisszatitkot" a Liverpool futballistájáról.