Az Egészségügyi Világszervezet kideríthette, honnan indult világhódító útjára a koronavírus

Honnan ered a koronavírus? Azt tudtuk, hogy Kínából, de most a WHO megtalálta a lehetséges forrást.

Innen indulhatott a koronavírus

A szervezet úgy véli, hogy dél-kínai állatfarmok lehetnek a vírus elsődleges forrásai – írta meg a hvg.hu. „Úgy gondolom, hogy a SARS-CoV-2 elsőként Dél-Kínában ütötte fel a fejét, és betegítette meg az első embereket” – mondta el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik illetékese, Peter Daszak.

Az ökológusként dolgozó Daszak annak a WHO-s különítménynek a tagja, amely korábban Kínába utazott, hogy kiderítse, honnan, illetve hogyan terjedt szét a kórokozó a világban. Daszak most azt mondta: a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a vírus dél-kínai állatfarmokról jutott a világba, az itteni telepekről ugyanis sok állatot szállítottak többek közt a vuhani piacra is.

A szakértő példaként említette a Jünnan nevű, szintén dél-kínai tartományt, ahol korábban olyan denevéreket találtak a kutatók, melyek szervezetében a koronavírus egy genetikailag 96 százalékig hasonló változata volt kimutatható.

Daszak arról is beszélt, hogy a tartomány farmjain több olyan állatot is tartottak, illetve tenyésztettek, melyekről közismert, hogy hordozzák a koronavírus egyes fajtáit. Ilyenek például a tobzoskák és a cibetmacskák. A farmok ugyanakkor tavaly február óta zárva tartanak, a kínai kormány ugyanis bezáratta őket.

A szervezet illetékese azt mondta, a következő lépés, hogy beazonosítsák, pontosan melyik állat a felelős a kórokozó szabadba jutásáért.

A D-vitamin roppant fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez - ez a szervezet elsőszámú védelmi vonala a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben, sőt kritikus szerepet játszik az immunválasz elősegítésében.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak