Hideg végtagok? Ezek az okok állhatnak a háttérben

Biztosan mindenkinek vannak olyan ismerősei, akinek jellemzően folyamatosan hidegek a kezei vagy a lábai. Ezt a jelenséget számos dolog okozhatja, de nem érdemes figyelmen kívül hagyni a tüneteket.

A hideg végtagok nem feltétlenül jelentenek valamilyen egészségügyi problémát, hiszen hideg időben teljesen normális jelenség, hogy kezeink vagy lábaink hidegebbek a megszokottól. Ilyenkor ugyanis a szervezetünk a létfontosságú szervekhez irányítja a vérkeringést, így ilyenkor teljesen természetes jelenség.

Akkor kell jobban odafigyelnünk, ha a mínuszok elmúltával is még mindig hidegek maradnak az ujjaink. Ilyenkor érdemes megvizsgálnunk, hogy mi lehet a kiváltó oka a jelenségnek. Ugyan nem kell rögtön teljeskörű orvosi kivizsgálásra rohannunk, de érdemes tisztában lennünk a lehetséges okokkal, mert a hideg végtagok két legáltalánosabb kiváltó oka az érszűkület, illetve az idegrendszeri problémák lehetnek.

Érszűkület
Az érszűkület kialakulásának egyik leggyakoribb oka a dohányzás, koffein, illetve alkoholfogyasztás, de ugyanígy a cukorbetegség és a pajzsmirigy rendellenességei is vezethetnek érszűkülethez. Ha az érszűkület hátterében nincs komolyabb betegség, akkor életmódváltással könnyen orvosolhatjuk a hideg végtagok miatti kellemetlenségeket is. De ha komolyabb betegség áll a háttérben, akkor mindenképpen kérjünk orvosi segítséget.

Idegrendszeri problémák
A mindennapos stressz is oka lehet annak, hogy folyamatosan hidegek a kezeink, ugyanis ilyenkor a véráramlás lelassulhat, így a végtagokba is sokkal kisebb mennyiségű vér jut el. Ebben az esetben az egyetlen megoldás az lehet, ha igyekszünk a folyamatos feszültséget okozó problémákat megoldani. Vagy akár különböző stresszoldó gyakorlatokat is végezhetünk annak érdekében, hogy minél előbb levezessük a feszültséget.

Alacsony vérnyomás
Az alacsony vérnyomás is az egyik olyan tényező, ami a végtagok kihűlését okozhatja. Ennél a problémánál is érdemes életmódváltozással orvosolni a problémát, azonban ha az alacsony vérnyomás mellett erős szívdobogásérzést is tapasztalunk, akkor mindenképpen érdemes orvosi segítségért fordulnunk.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!