Egészség

Ebben a trópusi forróságban óriási a kiszáradás veszélye: Lehet, hogy nem is a víz hidratál legjobban? Ezt idd, ha oltani szeretnéd a szomjad

Szombatra 42 Celsius fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála és mind tudjuk, hogy a forróságban nagy a kiszáradás veszélye. De vajon mindig a víz az első dolog, amihez érdemes nyúlni?

Nagyon fontos a víz, de lehet, hogy nem a legfontosabb?

Testsúlyunk több mint felét a víz teszi ki. Ahhoz, hogy ezt a vízmennyiséget fenntartsuk a szervezetünkben, azt tanácsolják, hogy naponta hat-nyolc pohár folyadékot igyunk meg. A víz a legegészségesebb folyadék, amihez nyúlhatunk - nincs benne se cukor, se kalória -, de vajon mindig ez a legjobb módja testünk hidratálásának a forró napokon?

A válasz az, hogy attól függ. Úgy tűnik, a legtöbb ember számára a víz a legtöbbször elegendő, de a hidratálás legjobb módja attól függ, hogy milyen az adott személy, hol van, és mit csinál. "Egy fizikailag aktív, szabadtéri munkát végző személy igényei egy forró napon mások lehetnek, mint annak, aki légkondicionált házban lakik, aki légkondicionált autóval közlekedik egy légkondicionált irodába" - mondja Ron Maughan, a St Andrews Egyetem orvosi karának professzora.

A nyilvánvaló válasz az, hogy az aktív embernek több folyadékot kell fogyasztania, mint a mozgásszegénynek - de ennél többről van szó. Amikor izzadunk, vizet és sót veszítünk, így mindkettőt pótolnunk kell. Ha bármelyikből túl sokat fogyasztunk, a szervezet lépéseket tesz a dolgok kiegyenlítésére az ozmózis segítségével, ami a víz sejtmembránokon való áthaladásának folyamata. "Ha az elvesztett folyadékot csak sima vízzel pótoljuk, az azt jelenti, hogy a szervezetben túl sok a víz és kevés a só, ezért a dolgok kiegyenlítése érdekében vizelettermeléssel szabadul meg a víztől" - mondja Maughan.

Emiatt a tej valójában hatékonyabb lehet, mint a víz. A tej természetes módon tartalmaz sót és laktózt, egy olyan cukrot, amelyre kis mennyiségben szükségünk van, hogy segítsen serkenteni a vízfelvételt a bélben, mondja Maughan. A kókuszvíz is hatékony, mivel sót, káliumot és szénhidrátokat tartalmaz, a tej pedig elektrolitokat és makrotápanyagokat, amelyek felszívódnak a szervezetben. Ez lelassítja azt az időt, amíg az ezekhez a molekulákhoz kötött víz a gyomorban és a vékonybélben áthalad, így a szervezet jobban felszívja és megtartja a folyadékot.

A tej elég cukrot tartalmaz ahhoz, hogy ez a folyamat végbemenjen, de a tej nagyon különbözik a cukros italoktól. Valójában a cukros italok rövid távon kiszáríthatnak minket, mondja Maughan, mivel magas koncentrációban tartalmaznak oldott anyagokat. A sejtmembránok, amelyeken keresztül a víz közlekedik a testben, csak a vizet és nagyon kis molekulákat engedik át. A víz a sejt alacsonyabb koncentrációjú oldott anyagokkal rendelkező oldaláról a magasabb koncentrációjú oldalra áramlik, így tartva egyensúlyban a dolgokat.

Lapozz!

Oldalak

Egészség
Home&Design
Nincs ki gondozza szeretett növényeidet mialatt te elutazol? Akkor olvass tovább, tippjeinkkel kedvenc zöldjeid sem sínylik meg a távollétedet.
Sztárok
György hercegnek számos regulának kell megfelelnie, melyek között van olyan, ami azt szabályozza, milyen ruhák alkothatják a gardróbját.
Fashion&Beauty
Tavasszal mindannyian szeretünk olyan ruhadarabokba bújni, melyek stílusosak, de mégis képesek meleget nyújtani a változékony időjárás ellen. Ilyen alapdarabok a kardigánok is, melyek kényelmesek és...