Fókuszban a hát- és derékfájdalom - 4. rész

Mennyire fáj a hát? A fájdalmat mikortól kell komolyan venni? Meg lehet előzni? Teszi fel a kérdést a hátfájásos panaszokkal küzdő emberek többsége. A fájdalom fokozatait nem lehet osztályozni, kategorizálni, mivel minden embernek más és más a fájdalomküszöbe. Minden fájdalmat komolyan kell venni!

A fájdalom típusai

„Ha már az elején elkezdjük keresni az okokat, megkímélhetjük magunkat egy sor problémától. Ilyenek többek között az ízületi kopások, melyek során a fájdalom kivédésére torz testtartást veszünk fel. Aztán a testünk egyik oldalon feszül, a másikon túl renyhe lesz, hiszen a szervezetünk mindig egyensúlyra, kiegyenlítődésre törekszik. Végül kialakul egy rossz testtartás, melyen idővel már nehéz változtatni” - hangsúlyozza Benke Rita, a Harmónia Gyógyászati Centrum természetgyógyász- reflexológusa. Éppen ezért akár néhány hete tartó fájdalommal már érdemes szakemberhez fordulni, hogy elkerüljük az esetleges már nem visszafordítható betegségeket.

A fájdalom fokozatok tehát nem, de a típusai könnyebben behatárolhatóak: lehet közönséges (nociceptív) vagy idegi (neuropátiás). A nociceptív fájdalmat általában szöveti sérülés okozza - vágás, égés, csonttörés, horzsolás, stb. -, míg a neuropátiás fájdalom az érzékeléssel összefüggő rendszer sérülésének eredménye. Az előbbi a gyógyulást követően nyomtalanul eltűnik, utóbbi azonban a kiváltó okok megszűnését követően is fennmaradhat és krónikussá válhat. A neuropátiás tüneteket gyakran pszichés zavarok, alvászavar vagy szorongás is kísérik.

„A mozgásszervi betegségek legjobb megelőzése a MOZGÁS. A mozgás az 5 alapvető életjelenség egyike, olyanok mellett, mint a keringés vagy az anyagcsere. Ami él mozog, ami nem mozog, egy ponton túl már nem él” - teszi hozzá a természetgyógyász szakértőnk.

Fotó: healthyhelensblog.org

Oldalak

Sztárok
Bebizonyosodott, hogy Krausz Gábor és Mikes Anna kapcsolatát semmi sem tudja megrendíteni. Valóban szerencsések lehetnek, hogy egymásra találtak.
Fashion&Beauty
Azt gondolnánk, hogy a magas nőknek nem jelent kihívást a mindennapi öltözködés, mert modell alkatuknak köszönhetően szinte bármit felvesznek, az divatosan áll nekik. Pedig ez nem így van, az egyik...
Lifestyle
A Mérleget ma hatalmas csalódás éri. Napi horoszkóp!