Egészség

Kiderült: ezért gyakoribb a rák a férfiaknál

Eddig egyetlen kutatás sem tisztázta, miért alakul ki gyakrabban rákos megbetegedés a férfiaknál. A mulasztást most egy új, izgalmas tanulmány igyekszik pótolni.

Rossz helyen keresték a jelenség gyökereit

Eleddig egyetlen kutatás sem világított rá, hogyan lehetséges, hogy a férfiak körében egyértelműen gyakoribb a rákos megbetegedés, mint a nőknél. Feltételezésekkel persze eddig is találkozhattunk: egyesek az életviteli tényezőkre (dohányzás, alkoholfogyasztás, táplálkozás, stresszes életmód) vezették vissza a különbséget, de most kiderült, hogy a jelenség gyökere a két nem közötti, eddig rejtve maradt biológiai eltérésben keresendő.

Az EurekAlert felületén megjelentetett sajtóközleményben azt olvashatjuk, hogy a tudósok felmérték a rákkockázat különbségeit 21 daganatos megbetegedés esetében 171 274 férfi és 122 826 női felnőtt esetében. Az alanyok életkora ötven és hetvenegy év közé esett, és 1995 és 2011 között részt vettek egy másik, átfogó jellegű kutatásban is.

A férfi résztvevők között a vizsgálat ideje alatt 17 951 új rákos megbetegedés fordult elő, a nők esetében ez a szám jóval alacsonyabb (8 742) volt. A férfiak esetében csupán a pajzsmirigy- és az epehólyagrák előfordulási aránya volt alacsonyabb, mint az ellenkező nem képviselőinél. A férfiaknál viszont a daganatkockázat 1,3-10,8-szor magasabb volt más ráktípusok esetében.

Fotó: 123rf

Lapozz, a cikk még nem ért véget!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Egészséged szempontjából rossz vége is lehet annak, ha lefagyasztod ezeket az élelmiszereket.
Fashion&Beauty
Igazán vadító estélyiben jelent meg Ördög Nóra a a Budapest Central European Fashion Week-en, ahova kislánya, Mici is vele tartott.
Sztárok
Szujó Zoltán nagyon ritkán enged betekintést a magánéletébe, most azonban megosztott egy fotót feleségével, Adriennel.