Félsz az elhízástól? A dietetikus 10 megfontolandó étkezési tanácsa az ünnepekhez

Egy korábbi cikkünkben már áttekintettük az ünnepi étrend lehetséges problémáit, most pedig következzenek a dietetikus hasznos tanácsai az ünnepi táplálkozáshoz, amikor mindannyian hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Ha szeretnénk elkerülni a bajt, érdemes őket megfogadni.
1. Tűzzünk ki elérhető célokat még az ünnepek előtt!
Ha sikeresek szeretnénk lenni, racionális célokat kell kitűznünk, amikkel azonosulni tudunk. Ha már a kezdetektől úgy állunk hozzá az ünnepi étkezésekhez, hogy például a mértékletes étkezés úgysem teljesíthető, csak szélmalomharcot fogunk vívni. Legtöbbször a célok elérése apró változtatásokon múlik. Rengeteg energia megspórolható például azzal, ha zsírszegény tejfölt vagy joghurtot (0,1%-os zsírtartalmút) vásárolunk.
2. Ne vásároljunk esztelenül!
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Egy adag nyersanyag egy személyre számolva átlagosan az egyes nyersanyagok tekintetében: hús kb. 100–120 g, köret 250–300 g (főzés után mérve), sajtok 30–40 g. Egy ebéd vagy egy vacsora ne legyen több a teljes napi energiaszükséglet 30–50%-ánál, ami egy 2000 kcal-os étrend mellett 600–700 kcal.
3. Ne készítsünk óriási adagokat!
Ha már a vásárláskor okosak voltunk, ezt el is kerülhetjük! Ezt a tanácsot nemcsak azért praktikus megfogadni, mert amúgy is tele a hűtő a karácsonyi időszakban, hanem mert ezzel is elkerülhetjük, hogy folyton-folyvást együnk. Ráadásul így feleslegesen sem dobjuk ki a pénzt az ablakon azzal, hogy másnap az étel a kukában landol azzal a felkiáltással, hogy már másnap a új ízekre vágyunk!



























