Szigorítás jön - Újabb fájdalomcsillapítók lesznek vénykötelesek

Csak recepttel lesz megvásárolható több ibuproféntartalmú készítmény.

Sok gyógyszert érinthet a változás

Néhány ibuproféntartalmú készítmény vényköteles lesz a jövőben a hazai patikákban, de a pontos dátumot egyelőre nem közölték. Csak azok a készítmények lesznek receptre felírhatók, melyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént - derül ki a Világgazdaság riportjából, melyben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) munkatársát kérdezték.

A lakossági reakció előre nem bejósolható, mindenesetre ezzel legalább egy tétellel nő a kiváltandó receptek száma a háztartásokban. Az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből egyébként évente 2,5-3 millió dobozzal vesz a hazai lakosság.

"A patikusok sem ismerik pontosan az érintett gyógyszerek körét és a módosítás idejét, kiszámíthatatlan, hogy ez milyen reakciót vált ki a lakosságból" – tette hozzá a lapnak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója.

Magyarországon korábban az ibuproféntartalmú készítmények - ami egy könnyen alkalmazható, nemszteroid gyulladásgátlószer - vény nélkül elérhetők. A legtöbben a napi 1200 milligrammnál kisebb hatóanyagot tartalmazó termékeket használják, fej- és izomfájdalom, láz, meghűlés esetén. Az ennél magasabb dózisú gyógyszereket a reumás betegségek hosszú távú kezelésére javasolják csak.

A konkrét gyógyszereket nem nevezték meg és azt sem árulták el, mikor tervezik bevezetni a vénykötelességet.

Leadfotó és fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!