Egészség

Több embert érint, mint gondolnánk: ilyen a mértéktelen evészavar

Manapság már rengeteg tájékoztató jellegű írással találkozhatunk a különböző evészavarokat illetően, ezek viszont nagyrészt az anorexiára, illetve a bulimiára koncentrálódnak. De tudtad, hogy akad egy fajtája az evészavaroknak, amely közel háromszor annyi embert érint, mint az imént említettek?

A mértéktelen evészavar

A mértéktelen evészavarban küzdők egyfajta védekező mechanizmusként használják az evést, mellyel gondjaikat, a stresszt, vagy éppen a szívfájdalmat igyekeznek leküzdeni. A betegségből való kigyógyulást nehezíti, hogy leginkább a kihívást jelentő időszakokban mutatkozik, a dolgok helyreállásával fokozatosan elmúlhat, a rossz időszakok alkalmával viszont újból és újból visszatérhet. A betegség meglepően sok embert érint, az egyik leggyakoribb evészavarként tartják számon. Bár először könnyen elhessegethetjük a jelenlétét, mindenképpen érdemes foglalkozni vele, mert a helyzet nagyon hamar és sajnos egészen könnyedén súlyosabbá válhat, mint gondolnánk. Olvass tovább és tudj meg többet a mértéktelen evészavarról!

Azt hiszem, sokunkkal megesett már, hogy egy-egy stresszes helyzetben, vagy éppen a halogatás eszközéül az evéshez fordultunk. Ez természetes és nincs vele semmi probléma, ha azonban hosszú távon rendszeressé és irányíthatatlanná kezd válni a helyzet, mindenképpen érdemes foglalkoznunk vele. A mértéktelen evészavarral (angolul: binge eating disoder – BED) küzdők esetében az evés kezd minden fölé kerekedni, egyre nehezebbé válik a munkára, iskolára, bármilyen fontos dologra történő koncentrálás. Gyakori az édességek felhalmozása, amit aztán egyszerre fogyasztanak el, akár az éjszaka kellős közepén.
Kattints a további képekért!

A pandémia alatt 15%-kal emelkedett az anorexia gyakorisága, az egyéb evészavarok is egyre több embert érintenek, sőt új típusok jelennek meg. Túry Ferenc pszichiáter a Mindennapi Pszichológia Magazinban ad tanácsokat az érintetteknek arról, hogy miként tudnak segíteni önmagukon.

Leadfotó: Pexels, forrás: glamourmagazine.co.uk

Oldalak

Egészség
Utazás
Ötszázhetven éve, 1453. május 29-én foglalta el II. (Hódító) Mehmed török szultán Konstantinápolyt, az egykor oly hatalmas Kelet-Római Birodalom fővárosát, amelyet Isztambul néven saját fővárosának...
Lifestyle
A Szűz már ismeri azt a személyt, akiből élete nagy szerelme lesz. Íme, a június előrejelzésünk!
Utazás
Egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballon detektálta a hangokat a sztratoszférában. Egyelőre még a szakemberek is tanácstalanok.