Egészség

Végre kiderült, hány napig fertőz egy átlagos koronavírusos beteg

A kérdésre, mely hosszú évek óta élénken foglalkoztatja a teljes közvéleményt, most egy vadonatúj tanulmány kereste a választ.

Meddig fertőz egy covidos?

Mennyi ideig képes fertőzni egy átlagos koronavírusos páciens? Egy kérdés, melyet újra és újra felteszünk a pandémia csaknem három évvel ezelőtti kirobbanása óta, s melyre még most sem kaptunk megnyugtató választ. Nem véletlen, hogy a kutatók sokszor nekiveselkedtek már a téma alaposabb, mélyebb feltérképezésének. Most egy kis résztvevőszámos kutatás kísérelte meg megbecsülni, vajon hány napig képes átadni a fertőzést egy Coviddal diagnosztizált beteg. A tanulmány, mely a The Lancet Respiratory Medicine nevű tudományos lapban látott napvilágot, arról adott hírt, hogy a vizsgálat során ötvenhét, enyhe tünetekkel bíró koronavírus-fertőzöttet osztottak különböző csoportokba aszerint, hogy mennyi fertőzőképes vírust hordoznak magukban, vagyis mekkora a vírusterhelésük.

Az EurekAlert felületén publikált sajtóközlemény szerint a tanulmány szerzői arra jutottak, hogy a vizsgálat alanyai esetében a fertőzőképesség átlagosan öt napig tartott, és csupán minden ötödik résztvevő volt fertőzőképes, mielőtt a tünetek jelentkezni kezdtek. Az esetek kétharmada öt nappal a tünetek megjelenése után még mindig képes volt átadni a fertőzést, egynegyedük hét napon belül is fertőző volt. A tudósok megállapították továbbá, hogy az antigén-tesztek nem megbízhatóak, ha a fertőzés kezdetének kimutatásáról van szó, az izolációs periódust viszont lerövidíthetik.

Öt napig izolnálnunk kell magunkat

A szakemberek egyébként azt javasolják, hogy ha Covid-gyanús tüneteket észlelünk magunkon, öt napig különítsük el magunkat a külvilágtól, a hatodik naptól pedig végezzünk antigén-teszteket. Amennyiben a tesztek két egymást követő napon negatívnak bizonyulnak, már nyugodt szívvel mehetünk közösségbe. Ha a teszt pozitív maradt, karanténban kell maradnunk egészen addig, amíg nem produkálunk negatív tesztet. A tünetek megjelenését követő 10. napon azonban már nem kell ragaszkodnunk ehhez a rutinhoz sem.

A múltban már több kutatás igyekezett feltérképezni egy átlagos Covid-beteg fertőzőképességét, azok a kísérletek azonban laboratóriumi minták segítségével, illetőleg modellezéssel próbáltak fényt deríteni a rejtélyre. A mostani vizsgálat valószínűleg pontosabb eredményeket mutat.

Fotó: 123rf

A kormányzati portálon közzétett adatok szerint tavaly 29 649 ember halt meg Magyarországon a koronavírus-fertőzés szövődményei következtében, de van egy vakcina, aminek a beadását követően különösen magas volt a halálozások aránya.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
Szinte hihetetlen, de Tina Turner már 83 éves, pedig a kinézete alapján évtizedeket is letagadhatna a korából.
Sztárok
Megyeri Csilla büszke arra, amit elért: önálló, független nőként tud létezni, még akkor is, ha közel egy évtizede párkapcsolatban él. Állítja: semmiben nem változna az élete, ha egyik pillanatról a...
Fashion&Beauty
A hajápolás nem a megfelelő sampon vagy balzsam kiválasztásánál kezdődik. Rengeteg olyan dolog van, amit meg kell tennünk, hogy a tincseink szépek és egészségesek maradjanak.