A legrettegettebb női betegség tünetei - 6 évbe is telhet, mire felismerik

Az endometriózis felismerése világszerte átlagosan 6 év, 8 orvos, ami azt jelenti, hogy a páciens 6 évig jár különböző szakemberekhez, míg végül a valós betegségére fény derül. Mutatjuk, mik a főbb tünetei!

Nemcsak menstruáció alatt, hanem előtte és utána is fájdalmaid vannak

A fájdalom az endometriózis egyik leggyakoribb tünete. Néhány nappal a menstruáció előtt kezdődik és a ciklus alatt, illetve utána is jó ideig tart. Az, hogy görcsölsz, teljesen normális, az azonban már nem, ha a kínok hosszúra nyúlnak és az elviselhetetlenségig fokozódnak. Ha például a menstruációd alatt otthon kell maradnod, mert járni sem bírsz, hányingered van, hánysz, akkor sürgősen vizsgáltasd ki magad.

Nem tudsz teherbe esni

Mi az az endometriózis?

Az endometriózis egy súlyos nőgyógyászati betegség, amelynek lényege, hogy a méhüreg belsejét borító szövet, az endometrium a méhüregen kívül helyezkedik el. Leggyakrabban a petefészket, a beleket vagy a medence belsejét borító szövetet érinti, de ritkán a kismedence területén kívül is megjelenhet.

Ha már régóta próbálkoztok a szerelmeddel, de mégsem tudsz teherbe esni, akkor lehetséges, hogy endometriózisod van. Amikor a méh nyálkahártya nem a méhen belül helyezkedik el, hanem például egy másik szerv felszínén, a szervezet védekezésképpen hegszövettel veszi azt körbe. Ennek a következménye lesz a hegesedés és szervek közötti összenövés. A petevezető belfelszíne is hegesedhet, így a petesejt és a spermium nem tud a megfelelő helyre eljutni, és ha mégis bekövetkezik a megtermékenyítés, könnyebben alakulhat ki méhen kívüli terhesség is - írja a webbeteg.

Bizonyos tanulmányok egyébként arra az eredményre jutottak, hogy az endometriózisban szenvedő nőknél nem működik megfelelően az immunrendszer, és megtámadja a megtermékenyített petesejtet is, amivel csökkenti a sikeres terhesség valószínűségét.

Sokat pisilsz

Az állandó vizelési inger sok betegség jele lehet, többek között az endometriózisé is. Ha azt tapasztalod, hogy többször jársz vécére, mint kellene és az összes más tünet is jellemző rád, akkor érdemes elmenned orvoshoz.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: mirror.co.uk

Oldalak