Életveszélyes és rejtőzködő - A transzzsírsav

A gyors és félkész ételek káros hatásáról rengeteget lehet hallani, de hogy egy diétás müzliszelet káros legyen az egészségre, valljuk be, eléggé meglepő. Miért lehet káros egy alapvetően egészséges étel, amikor ezt a csomagoláson nem jelzi semmi? Mert nem kötelező feltűntetni bizonyos összetevőket, mint például a transzzsírsavat.

Bő egy hónapja hozta nyilvánosságra az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet azoknak a termékeknek a listáját, amelyek a napi megengedett mennyiségű transzzsírsavakból többet tartalmaznak. A lista ételcsoportokra van bontva, például gyorséttermi termékek, félkész termékek, levesporok, cukrászsütemények, lisztek, stb., és azok a termékek, amelyeknek a transzzsírtartalma magas, pirossal vannak szedve.

Nem okozna túl nagy meglepetést, ha egy gyorséttermi szendvics világítana pirossal a listán, ám az pont nem pirossal szerepel. Ellenben a neves cégek édes süteményei, egy fitneszguru müzliszeletje és egy "egészséges" omega3- és 6 zsírsavakban gazdag margarin bizony kimondottan rossz értékeket mutat.

Mi is az a rettegett transzzsír?
A transzzsírok megemelik az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint és csökkentik a védő HDL-t. A koleszterin káros befolyásolásán túl emelik az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét. Emellett destabilizálják a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, és hirtelen szívhalált okoznak. Végső soron növeli a szívinfarktus és az agyérgörcs kockázatát.

Ha valaki a napi maximális mennyiségnél többet visz be a szervezetébe ebből a zsírsavból, annak 23%-kal több esélye van a szívvel és érrendszerrel kapcsolatos megbetegedésekre, köztük a szívinfarktusra is.
De nem csak a szívre és érrendszerre van rossz hatással, ugyanis fokozza az Alzheimer-kór súlyosságát, és a nők fogamzóképességét is csökkentheti.

A maximálisan elfogyasztható transzzsír mennyiség naponta maximálisan 2 gramm. A listán szereplő pirossal jelölt termékekben ennek többszöröse található, egyes esetben akár 15-szörös szorzóval.

Halált okozó zsírok a gyártósoron és a polcokon
Felmerül a kérdés, hogy ez hogy történhet meg? Miért gyártanak és forgalmaznak ilyen készítményeket a cégek?

Magyarországon nincsen semmilyen rendelet arról, hogy egy termék mennyi transzzsírsavat tartalmazhat, éppen ezért a cégek bátran használják ezeket a zsiradékokat. Így a lista igazából csak a vásárlók tájékoztatására szolgál, mintegy megadja a választási lehetőséget, hogy valaki megvásárolja-e ezek után a listán szereplő termékeket. Egyedül a cégeken múlik, hogy használnak-e transzzsírsavakat vagy sem, például a Burger King és a Fornetti önként vállalta, hogy nem használ ilyen tartalmú zsiradékokat.

A transzzsírsavaknak több jó tulajdonsága van, ami a gyártóknak előnyös, bár a vásárlóknak nem az. A gyárakban azért használják, mert más zsírfajtákkal ellentétben nem avasodik és azt is meggátolja, hogy másfajta zsírok is lassabban romoljanak meg, így a termék szavatossága tovább tart. Emellett javítja a termék állagát, könnyebbé teszi azt, többek között ennek az anyagnak köszönhető, hogy a margarin hidegen is kenhető marad.

A transzzsírsavak mindemellett nagyon gazdaságosak, olcsó az áruk többszöri felhasználhatóságuk miatt. Fontos megjegyezni, hogy a gyártás során a transzzsírsavak használata teljesen kiküszöbölhető, de a fentebb említett előnyei miatt amíg lehet használni fogják a gyárakban.

Mit lehet tenni?
Egy termék transzzsírsav-tartalmát nem kötelező feltüntetni a csomagoláson az összetevők között, így sokszor az egészségesnek hitt termék is káros anyagokat tartalmaz. Ám mégis érdemes ellenőrizni az összetevőket, hiszen a "hidrogénezett növényi olaj", vagy a "részben hidrogénezett növényi olaj" kifejezés általában transzzsírokat takar. Ezeket a termékeket lehetőleg ne vásároljuk meg, ám ha kikerülhetetlen, akkor csak nagyon keveset, vagy épp ritkán fogyasszunk belőlük.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány a vásárlókkal közösen listát készít a transzzsírsav tartalmú élelmiszerekről, amiket hazánkban is forgalmaznak. A lista folyamatosan bővül a vevők bejelentései alapján, érdemes böngészni és bővíteni, ha van rá lehetőségünk.

Oldalak