Cukorbetegség - Gyógyítható vagy csak karban tartható?

A cukorbetegek száma a világon évről évre növekszik, pedig az étkezési szokások megváltoztatásával, fogyással, diétával, mozgással a betegség kialakulása megelőzhető. A diabétesznek számos szövődménye lehet, az elhanyagolt lábbetegségek miatt hazánkban naponta átlagosan hét amputációt végeznek…

Egyre több a cukorbeteg - az ok legtöbbször a helytelen életmód
Kilencszázezerre tehető hazánkban a nyilvántartott diabéteszes betegek száma. Közel 2.5 millióan lehetnek viszont azok, akiknél még nem alakult ki a betegség, de a helytelen életmód miatt a veszélyeztetett kategóriába tartoznak. A világon megközelítőleg az emberek 7 százaléka szenved cukorbetegségben, és az arányszám évről évre növekszik.

Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének (MACOSZ) elnöke kiemelte, hogy a cukorbetegségnek két fajtája ismert. „Az egyes típusú cukorbetegség veleszületett rendellenesség, teljes inzulinhiánnyal jár és a legtöbb esetben gyerekeknél fordul elő. A kettes típusú diabétesz a betegek 90 százalékát érinti, de kialakulása megelőzhető lenne helyes életmóddal, mozgással. A betegség mögött genetikai okok is állhatnak”- tette hozzá.

Kincses János hangsúlyozta, hogy ma már egyre több a kettes típusú cukorbeteg a gyerekek között is az elhízás miatt.„A Nemzeti Diabétesz Programot még nem fogadta el a parlament, de ennek célja az lenne, hogy már az óvodáskorban elkezdődjön a helyes életmódra nevelés, és a médiában is nagyobb hangsúlyt kapjon a cukorbetegség. Így csökkenthető lenne a betegség szövődményei miatt kialakult gazdasági teher” - magyarázta az elnök.

„Az étkezési szokások megváltoztatásával, fogyással, diétával, mozgással a kettes típusú diabétesz visszafordítható. Dietetikus szakembertől azonban mindenképpen ajánlott segítséget kérni” – fűzte hozzá dr. Fekete László, a Harmónia Gyógyászati Centrum sebész szakorvosa. Megjegyezte, hogy a betegség csak korai, vagy fiatal korban kialakított egészséges életmóddal előzhető meg, ezért kerülni kell a nagy mennyiségű édesség illetve az édesített italok fogyasztását is.

„Az egyes típusú betegség gyermek és fiatal felnőttkorban lép fel, a kettes típusú betegség viszont inkább a felnőtt kor 40. évétől, de a korhatár egyre csökken. Utóbbi esetében a cukorbetegség általános tünetein túlmenően farkasétvágy, izzadás, fejfájás jelentkezhet az emelkedett vér inzulin szint miatt. Szomjúság érzett, nagy mennyiségű víz ivása, nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése, testsúlycsökkenés lép fel a magas vércukor szint miatt. A folyadék és elektrolit háztartás zavarai következtében éjszakai vádligörcsök és látászavarok jelentkezhetnek” – hangsúlyozta a sebész szakorvos.

Mindent a cukorbetegségről
„A cukorbetegség a szervezet glükóz (szőlőcukor) feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége” - mondta dr. Darabos Gábor, a Szent Imre Kórház érsebész adjunktusa. „A betegség tünetei igen változatosak lehetnek. A véletlenül felfedezett - laborvizsgálat által felderített - esettől kezdve a diabéteszes kómáig számos tünet előfordulhat. A leggyakrabban a sok folyadék fogyasztása mellett jelentkező jelentős mennyiségű vizeletürítés, és a nagy mennyiségű étkezés ellenére kialakult fogyás azok a jelek, melyek esetén gondolni kell erre” - tette hozzá Darabos doktor.

Oldalak

  • 1
  • 2