Egy igazán fantasztikus fűszernövény - Az oregánó

Az oregánó az olasz konyha egyik legjellegzetesebb fűszere, de nálunk is egyre népszerűbbé válik. Nem csak az íze miatt érdemes nagy figyelmet fordítanunk a használatára, hanem azért is, mert fantasztikus hatással van az egészségünkre.

Az oregánó íze leginkább a majorannára, illetve kakkukfűre emlékeztet és szerte a világon nagyon nagy népszerűségnek örvend. Alapvetően a Földközi-tenger vidékéről származik, de állítólag már az egyiptomiak is ismerték a jótékony hatásait és előszeretettel használták különböző sérülések gyógyítására.

Influenza ellen
Főleg így az influenza időszak kezdetén fontos tudni, hogy az oregánó az egyik olyan fűszer, amellyel nem csak megelőzni tudjuk a betegséget, hanem a tüneteket is csillapítani tudjuk. Ugyanis az oregánó fantasztikusan csillapítja a köhögést, de a náthás tüneteket is csökkenti.

Ízületi fájdalmak ellen
Az oregánóból készült olaj csodálatos ellenszere az izom- és a különböző ízületi fájdalmaknak. Ezen kívül pedig nyugtatja az idegeket is így érdemes akár inhalációhoz is használni, ha feszültek vagyunk, vagy stresszes időszakkal kell megküzdenünk.

Baktériumok ellen
Az oregánót már az ókori Egyiptomban is alkalmazták a különböző fertőzések gyógyítására. Az oregánóban található hatóanyagok ugyanis hatásosak a különböző baktériumok és gombák ellen, sőt akár még a mandullagyulladás gyógyításában is érdemes kipróbálni a jótékony hatásait. De a különböző sebek kezelésében is nagyon hatékony, ugyanis olyan antiszeptikus anyagot tartalmaz, amely többszörösen erősebb fertőtlenítő hatással bír, mint szintetikus társai.

Antioxidáns
Flavonoidokat tartalmaz, így a káros szabad gyökök ellen is védekezhetünk az oregánó fogyasztásával. Ebből adódóan a rákos betegségek kialakulása ellen is nagyon hatékony segítség.

Ásványi anyagok
Az oregánó szinte minden ásványi anyagot tartalmaz. Így az összes fűszernövény közül ebben a kategóriában is az élen áll. Legnagyobb mennyiségben kalcium, magnézium, vas, cink és kálium található meg benne.

Vitaminok
Vitamin tartalma is nagyon fontos, főleg C-, és A- vitamint tartalmaz. Így az immunrendszer erősítésében is nagyon hatékony lehet az oregánó, ezért érdemes minél több ételünkhöz fűszerként használni.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!