Egy bizarr kinézetű zöldség

De mire jó?

A pagodakarfiol

A pagodakarfiol a 16. században vált ismertté Észak-Olaszország területén. Eredeti neve: romanesco brokkoli. Azonban ez a név kissé félrevezető lehet, ugyanis sokkal inkább hasonlít egy karfiolra, ezért is hívják sokszor romanesco karfiolnak. Formáját tekintve nem mindennapi zöldségről van szó. Polipszerű virágzata különös erezetes elágazásokkal van tele, érdekes formát adva a pagodakarfiolnak. Kevesen tudják, hogy a brokkoli, a karfiol és a romanesco egyazon ültetvényből származnak, a vadkáposztából.

A dekoratív formájú friss, kellemes sárgászöld színű pagodakarfiollal könnyedén feldobhatod a salátádat. Régebben pudingok és gratinok készítéséhez használták, ma már a zöldségsalátákban is megállja a helyét, ráadásul vitamindús és egészséges is! 100 gramm pagodakarfiol tartalmazza az ajánlott napi C-vitaminbevitel egészét! Egy másik fontos összetevője a folsav, amely a vérsejtek formálásában segít. Emellett megtalálhatók benne még élelmi rostok, omega-3- zsírsavak, antioxidánsok, kálium, és sok, egyéb, hasznos tápanyag. Alacsony kalóriatartalma miatt ideális választás fogyókúrázóknak is!

Fotó, lead: 123rf.com
Forrás: https://www.walmark.hu/magazin/pagoda-karfiol-receptek

Bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad egymás mellett tárolni. Mutatjuk, miért...

Oldalak