Zacher Gábor: Vannak visszatérő betegeim, akiknek meglátom a talpát, és tudom a TAJ számukat visszafelé

„Nyugodtan engedjék el a szülők a gyereket a Szigetre, én is ott leszek” - mondta Dr. Zacher Gábor a fesztivál egészségügyi hátteréről szóló sajtótájékoztatón, amiről két napja mi is beszámoltunk. A sajtótájékoztató után még elkaptuk néhány szóra és megtudtuk tőle, hogy az óvatossággal sok bajt meg lehet előzni, ráadásul az is nagy visszatartó erő lehet a későbbiekben, ha egy ütős buli után az embernek ő köszön először „jó reggelttel”.

Az azonnali segítségnyújtás életet menthet

Ahhoz, hogy a Sziget fesztivál biztonságos és élvezhető legyen, elengedhetetlen a megfelelő egészségügyi biztonság. Szerencsére a rendezvény szervezői kitettek magukért: a fesztivál területén kialakítottak egy 300 négyzetméteres, légkondicionált, pormentesített sátrat, ahol 5 rendelőben zajlik a betegek ellátása; a mentők nappal 6, éjszaka 9 esetkocsival állnak készenlétben, akik pedig kórházi ellátást igényelnek, azokat azonnal a Honvéd Kórház sürgősségi osztályára szállítják.

Zacher Gábor, az osztály vezetője elmondta nekünk, hogy a Honvéd Kórház teljes szakmás kórház, következésképpen mindenre fel vannak készülve, mindenkit el tudnak látni. „A Szigetről minden beteg hozzánk kerül, az is, akinek tüszős mandulagyulladása van, aki hőgutát kap, aki ugrabugrálás közben eltöri a lábszárát, leesik a magasból, vagy lerészegedik”.

Apropó alkohol - egy fesztiválon könnyen megtörténhet, hogy valaki nem tudja, hol a határ. Ilyenkor a környezetében lévőknek kell résen lenniük, és észrevenniük, hogy valami baj van. De milyen tünetek szólaltatják meg a vészcsengőt?

„Azt érdemes megjegyezni, hogy ha az illető nem reagál a környezeti ingerekre, akkor mindenképpen szakembert kell hívni. Valaki maradjon vele, a másik pedig menjen oda a legközelebbi biztonsági őrhöz vagy egészségügyi szakemberhez. Nem az a megoldás, hogy hárman megkapják, és leszerelt ajtólapon elviszik az egészségügyi ellátórendszerbe” - mondta Zacher, aki hozzátette: a gyors reakció nagyon fontos, amivel egyébként a Szigeten abszolút nincs baj, hiszen karnyújtásnyi távolságra van az azonnali segítség.

Fotó. MTI/Mohai Balázs

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!