Egészség

Diszlexia gyermekkorban: ezek a tünetek figyelmeztetnek

Nem betegség és nem is fogyatékosság, hanem egy állapot, amit lehet korrigálni.

A diszlexiáról általában

A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar. Akire ez az állapot jellemző, annak problémát okozhat a betűk, szavak és számok felismerése, leírása, a leírt betűket felcserélhetik, vagy ellenkező irányban olvashatják. Az olvasott szöveget nehezen és hibásan idézik vissza, lényegét nem tudják visszaadni.

A diszlexia a gyermekeknél legtöbbször akkor válik nyilvánvalóvá, amikor iskolába mennek és elkezdenek ismerkedni az olvasással. Kialakulásának oka mind a mai napig nem tisztázott, bár a webbeteg szerint annyit biztosan tudnak a szakemberek, hogy közel 20 agyi terület együttes működése és összhangja szükséges a folyamatos, értő olvasáshoz. Fiúk körében lényegesen nagyobb gyakorisággal fordul elő és szintén gyakoribb olyan családokban, ahol a felmenők között van diszlexia.

Két típusa van

A diszlexiának két típusát különböztetjük meg, a fejlődési és a szerzett diszlexiát. A fejlődési diszlexia kialakulásáért örökletes okok, a születés során szerzett apró károsodások (például az idegrendszer részleges fejletlensége és kancsalság) vagy egy baleset következményei a felelősek. A szerzett vagy másodlagos diszlexia esetén a részképességzavart a környezeti tényezők, lelki okok okozzák. Nincs biológiai oka, inkább az érési késés, az olvasástanítás során elkövetett módszertani hiba vagy hátrányos szociális helyzet idézi elő.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Egészség
Sztárok
Austin Butler, az Elvis című életrajzi mozi címszereplője több ízben is megfordult már Magyarországon. A 32 éves filmcsillagot valósággal elvarázsolta a magyar főváros.
Lifestyle
Pedig hidd el, a feladvány korántsem annyira bonyolult, amilyennek első blikkre tűnik!
Lifestyle
A törölközők keménységének több oka is lehet mosás után. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat és a lehetséges megoldást is.