Daganatos megbetegedések - Tudj meg mindent a tüdőrákról

Április 10. a Nemzeti Rákellenes Nap, mely napon hazánkban 1993. óta a rákbetegség elleni küzdelemre, az egyén felelősségére és a korai felismerés fontosságára hívják fel a figyelmet. E napon született dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, a hazai rákkutatás úttörője.

Rendellenes sejtek

Nem is vagyunk tisztában vele, de saját szervezetünkben is szinte minden nap keletkezhetnek rendellenes sejtek. Az esetek legnagyobb részében ezeket az immunrendszerünk felismeri és elpusztítja, ám ritkán mégis előfordul, hogy a szervezet védelmi rendszerén átjutva elváltozásokat okoznak. A rák az egyik vezető halálok az egész világon, így hazánkban is. A WHO becslései szerint évente mintegy 84 millió ember hal meg daganatos betegségek következtében.

Fontos a korai felismerés

Az összes rákos megbetegedés mintegy fele a dohányzásra, étkezési szokásokra és a környezetszennyezésre vezethető vissza, ezért ezekben az esetekben különösen fontos a megelőzés, a korai felismerés. A rák diagnózisát évekkel ezelőtt még egyenlőnek vették a közeli halál bekövetkeztével, ez a nézet azonban már a közvéleményben is módosult. A legtöbb rák kezelhető, sok közülük teljesen gyógyítható, amennyiben a kezelés időben megkezdődik.

Az öt leggyakoribb rákfajta a világon a tüdő-, a prosztata-, a vastagbél-, a gyomor- és a májrák. Szomorú tény, hogy hazánk Európán belül a férfiak tekintetében az első, míg a nők esetében a második helyen áll a rák okozta halálozásban. Magyarországon évente közel 50 000 rákos megbetegedést diagnosztizálnak, és csaknem 32 000 beteg hal meg valamely daganat következtében.

Fotó: pgoaspryliving2.wordpress.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!