Csökkenti a koleszterinszintet és javítja az emésztést - Ez a gyümölcs Neked is segíteni fog

A körte az egyik legfinomabb őszi gyümölcs, ám nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani, hanem számtalan jótékony hatása miatt is. Nézzük, milyen egészségügyi problémákra lehet gyógyír!

Rostokban gazdag

Egy közepes méretű körte összesen 5 gramm rostot tartalmaz, amely 20 százalékát teszi ki napi szükségletünknek. Nagy része oldható rost, ilyen például a pektin, amely a rossz (LDL) koleszterin szintet csökkenti. Az Illinois Egyetemen végzett kutatás szerint az oldható rostok erősítik az immunrendszert. A kutatók egereket vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy az oldható rostokban gazdag diétát folytató állatok sokkal ritkábban betegedtek meg, mint társaik. Természetesen a körte héjában található nem oldható rostok sem tesznek rosszat a szervezetünkkel, épp ellenkezőleg: elősegítik az emésztés egészségét.

Tele van antioxidánsokkal

Az Innsbrucki Egyetem kutatói szerint az alma és a körte is gazdag antioxidánsokban, amelyek megszabadítják a szervezetet a káros gyököktől. A gyümölcs antioxidánsa például a klorofill (amely a színéért is felelős), ez pedig elsősorban a héjában és az alatta lévő húsban található.

Segíti a vas felszívódását

A körte további jótékony tulajdonságai közé tartozik, hogy bővelkedik C-vitaminban, ami azért is fontos, mert ez a vitamin elősegíti a vas felszívódását, ami pedig a vörösvérsejtek előállításához elengedhetetlen. Egy csészényi gyümölcs nagyjából 10 százalékát fedezi a napi szükségletnek.

Fotó: kitchenfrau.com

Oldalak

Fashion&Beauty
A miniszoknyák nemrégiben újra visszajöttek a divatba. De azt tudtad, hogy korábban a feminizmus egyik jelképe volt ez az ikonikus darab?
Lifestyle
A Nyilasnak ez a nap örömöt és bánatot is hozhat. Napi horoszkóp!
Lifestyle
A Szűz a szerelmével egy következő szintre lép vagy szakítanak a hónapban. Íme, az áprilisi előrejelzésünk!