Csodaszer Ázsiából - A kurkuma jótékony hatásai

A keleti konyha egyik legkedveltebb fűszere a kurkuma, mely nemcsak erőteljes színt, hanem markáns ízt is ad az ételeknek. Gyógyhatását, már jó ideje sejtik, a tények azonban csak az 1990-es években kezdtek el napvilágot látni. Teljes mértékig máig nem ismerték ki a pozitív hatásait, de ami kiderült, hogy számtalan betegséget gyógyít, mint például a gyomorfekély. Nézzük, mit tud még!

Mi a kurkuma?

A gyömbérfélék családjába tartozó növény, melynek rengeteg névváltozatát ismerjük. Indiai sáfrány, sárga gyömbér, kémlő gyökér vagy sárga gyökér, ezek mind a kurkuma elnevezései. Az átlagban két méter magasra növő évelő növény sárgás színe jellegzetes. Magát a fűszert a növény szintén sárga belsejű gyökérzetéből nyerik. Fűszerként való felhasználása mellett a hajtását zöldségként is fogyasztják.

A kurkuma fűszer

Az Indiában mély tiszteletnek örvendő fűszer kinézetre nem másabb, mint más ízesítő, hisz sárgás porként, zacskóban árulják. A növény szárát megfőzik, majd kiszárítják apró szemű, puha porrá őrlik. A keleti konyhában használatos leginkább, íze kesernyés, ereje pedig tekintélyt parancsoló, csípős, gyömbérszerűnek is érezhető.

Fotó: kuchnia.wp.pl

Oldalak

Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!
Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...
Lifestyle
Persze mind tudjuk, hogy a kávé lendületet és energiát ad, na meg persze nagyon finom és sokunk számára elmaradhatatlan kiegészítője a reggeleknek, valójában viszont még ettől is sokkal több rejlik...