Bulémia - egy súlyos betegség a XXI.században

A mai világban egyre több és több fiatal esik áldozatol a bulémiának nevezett betegségnek. Egy felmérés szerint megnőtt azoknak a száma, akik bulémiás megbetegedés tüneteit produkálják. A legtöbben a felső oktatásban tanuló hallgatók közé tartoznak.

 

A bulémia egy olyan betegség, melynek a kulcsa a kényszeresség. A szenvedő alany falánksággal küzd, próbál rövid időn belül minél több tápanyagot elfogyasztani. A legtöbben fiatal nők, akik az alakjukért harcolnak nap mint nap, és olyan ételeket habzsolnak, melyeket a diéta során megfosztanak maguktól. A betegek gondolataik állandóan az evés körül forognak, a nap bármely részén képesek neki állni enni.

 

A bevitt táplálékot azonban azonnal kihányják. A legtöbben mindenféle segítség nélkül, meghánytatják magukat annak érdekében, hogy nehogy egy kilóval is nehezebbet mutasson a mérleg. A betegség súlyosbodhat is, ha a hányás és az étkezés között egyre kevesebb az eltelt idő.

 

A szervezet a túlzott energiabevitelre, még nagyobb éhséggel válaszol. A stressz miatt gyomorfájások alakulhatnak ki, felborulhat a hormonháztartás. Kialakulhat hasnyálmirigy- gyulladás is, a sorozatos hánytatásoknak és hashajtózásoknak köszönhetően.

 

A bulémia kialakulása lelki okok miatt van. Leginkább azért, mert egyes nők nem tudják elfogadni az alakjukat, ami fogyókúrához és sorozatos lelki problémákhoz vezet. Gyakori elindítója lehet az unalom, a depresszió vagy akár a harag. Ezek a betegek bizonytalanok, hirtelen haragúak. Nem tudják kezelni az érzéseiket, ezért gyakoriak a kitörések.

 

Nagyon nehéz felismerni, ha ilyen beteggel van dolgunk. Az elején még szégyellik a problémájukat, később viszont egyértelművé válhatnak a tünetek. Az ilyen emberek gyakran és sokat esznek, mégsem túlsúlyosak, hiszen a hányással tudják ellensúlyozni az elhízást. Étkezés utána gyakran eltűnnek egy kis időre, majd könnyes szemmel és kipirosodott arccal térnek vissza. Gyakran fogyasztanak vizet, mert a hányás során eltávozott folyadékot pótolni kell. Illetve a szájba kerülő gyomorsav tönkreteszi a fogzománcot, a fogínyt.

 

Egy bulémiás beteggel sosem szabad lenézően beszélni, hiszen a depressziója miatt gyakran rosszabbra is fordulhat a helyzet. Meg kell győzni, hogy forduljon szakemberhez, vagy ha nem tudjuk elérni, akkor meg kell próbálni beszélni a családjával. Egy ilyen beteget csak hosszú terápiás folyamattal lehet kezelni.

Oldalak

Sztárok
Az X-men-filmekben Jean Grey-t alakító színésznő, Famke Janssen elképesztő átalakuláson ment át az utóbbi időben – és sajnos nem jó értelemben.
Utazás
Ötmilliárd év múlva a Nap vörös óriássá duzzad és egyszerűen "elnyeli" a Földet. A folyamat a tudósok szerint visszafordíthatatlannak tűnik. Vagy mégsem?