Anyajegyeink védelme télen is fontos: így előzheted meg a bőr daganatos megbetegedését

A melanoma, vagyis a bőrrák a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat, ami kialakulhat már meglévő anyajegyből, de olyan bőrfelületen is, ami teljesen anyajegymentes. Hogyan lehet megelőzni, illetve miből lehet felismerni, ha ezzel állsz szemben?

Kialakulásának okai

A szakemberek a legfőbb oknak a túlzott napozást tartják. Az emberek nem tudják, vagy nem foglalkoznak vele, pontosan mikor, mennyit szabad a napon tartózkodniuk, és hogyan kell védeniük a bőrüket - a káros UV-sugárzás és a többszöri leégés pedig melanomához vezethet. Ám mint minden ráktípusnál, a melanománál is vannak rizikófaktorok, amik növelik a kialakulásának kockázatát. Azok az emberek a legveszélyeztetettebbek, akiknek világos a bőrük és a szemük, így könnyen leégnek, szeplősek, sok anyajegyük vagy májfoltjuk van.

Mivel télen a napozást kénytelenek vagyunk hanyagolni, sokan a szoláriumot választják a sápadtság elkerülésére. Ám fontos figyelembe venni, hogy már 10 perc szoláriumozás UV dózisa megegyezik egy egész napi, fényvédelem nélküli nyári napozással. A fénycsövek által kibocsátott sugarak hatására ugyanis genetikai módosulás történik a DNS-ben, így a melanint termelő sejtek kontrollálatlanul osztódni kezdhetnek.

borrák melanoma anyajegy változása jelek kezelése

Megelőzés

Szerencsére léteznek különböző módszerek, amikkel megelőzhető a bőrbetegség kialakulása. Ilyen például a fényvédők használata: bőrünk még a téli időszakban is ki van téve a káros UV-sugaraknak, így ezt semmiképp sem ajánlott elhagyni a nyári hónapok után sem. Valamint a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk azért, hogy a minimálisra csökkentsük a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az antioxidánsban gazdag (például: áfonya, szeder, étcsokoládé, pekándió, articsóka) táplálékbevitel, valamint a probiotikumok is védelmet jelentenek.

Árulkodó jelek

A rendszeres és alapos önvizsgálat elengedhetetlen, így ha az alábbiakat tapasztalod, érdemes minél előbb szakemberhez fordulnod, hiszen a korai felismerés szó szerint életet menthet.

  • szabálytalan alak, megjelenő göb
  • elmosódott szélek
  • különböző színárnyalat
  • az anyajegy 6 mm-nél nagyobb
  • az anyajegynek megváltozott a színe (vörös, fehér vagy kék elszíneződés), mérete

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha egy egyébként lapos anyajegy tapintható, kidudorodó lesz. A viszketés, illetve a vérzés, levedzés is rosszindulatú folyamatra utalhat.

A bőrrák diagnosztizálása, kezelése

Hazánkban a CMC Déli Klinika® mesterséges intelligenciával támogatott anyajegyszűrő illetve bőrrákszűrő diagnosztikai rendszerének egy speciális – nemzetközi adatbázisokkal és világszerte vezető bőrgyógyászati klinikákkal is összekötött – programja részletesen kielemzi a teljes bőrfelszínen található bőrelváltozásokat és bejelöli, ráirányítja a klinika specialistáinak a figyelmét azokra az anyajegyekre, bőrelváltozásokra, amelyek további vizsgálatot és elemzést igényelnek, vagy azokra, amelyek a korábban rögzített digitális bőrtérképpel összehasonlítva gyanúsan megváltoztak.

cmc déli klinika bőrgyógyászat magánrendelés rákszűrés

A mesterséges intelligencián alapuló csúcstechnológiának és az anyajegyek, bőrrákok diagnosztikájában tapasztalt szakembereknek köszönhetően gyors és pontos diagnózist, szükség esetén személyre szabott kezelést, esztétikai bőrsebészeti megoldásokat is biztosítanak, így javítva a gyógyulásra való esélyeket.

Lead fotó, fotó: Pexels /cottonbro/

Oldalak