Meddig mutálódik még a koronavírus? A szakértő szerint a delta plusz után új szupervariáns fenyeget

A delta variáns már egy éve az életünk részét képezi, mára már a minták 99,5%-ban azonosítják. De mi jöhet még ezután?

A delta variáns

A koronavírus megjelenése után nem sokkal már el is kezdett mutálódni. Egy ideig ezeket a variánsokat arról neveztük el, hol azonosították őket először, majd a szakemberek javaslatára áttértünk a görög betűkre. Mind közül a „legkitartóbbnak” a delta bizonyult, ami az elmúlt egy évben olyannyira elterjedt, hogy mostanra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szekventált minták 99,5%-ban azonosítja – írta meg az Infostart.

A portál szerint az új vírustörzsek a delta dominanciája alatt is megjelentek, mint például a legfrissebb delta plusz (AY.4.2), de ez is csak kis mértékben tér el az eredeti deltától, a mutáció egyelőre nem bizonyított hatása a kevesebb tünetet okozó, azonban fertőzőbb mivolta lehet.

William Hanage harvardi epidemiológus szerint nyugodtan beszélhetünk ezekről a változatokról úgy, mintha a delta unokái lennének. „Volt már néhány delta plusz, ez valójában egy gyűjtőnév. Fertőzősége nem tér el olyan nagy mértékben a legutóbbinak sem az eredeti deltától” – idézi a szakembert a lap.

De felmerül a kérdés: mi jöhet még? Vajon a delta lesz a koronavírus szupermutációja? A hozzáértők kétféle jövőképet vázolnak fel.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak