Barna vagy fehér cukor? Tények és tévhitek

Örökös vita folyik arról, hogy mennyire káros a cukor, hogy mennyit érdemes belőle használnunk, és ha már használjuk, akkor a barna vagy fehér változatot érdemes inkább választani. Összeszedtük a legfontosabb dolgokat, amit tudni érdemes a két cukorról.

Abban mindenki egyet ért, hogy érdemes minél kevesebb cukrot használnunk a reggeli kávénkba vagy akár a teába. Amikor csak lehet, akkor válasszunk természetes édesítőszereket, hiszen sok lehetőség van ma már a cukor helyettesítésére. De van, amikor nem tudjuk kikerülni a cukrot és ebben az esetben adódik a kérdés, hogy a barna vagy fehér cukrot érdemesebb választani? Vagy hogy egyáltalán mi is a különbség a kettő között.

A cukorgyártás folyamata
A cukorgyártás lényege, hogy a cukorrépából minden anyagot eltávolítanak, egyedül a szacharózt hagyják meg, a megmaradt részt pedig melasznak nevezzük. Ez a melasz a cukorrépa esetében nem fogyasztható, a cukornádból származó melasz viszont igen.

Míg a fehér cukor esetében különféle kémiai folyamatok során érik el a cukor fehér színét, addig a barna cukor esetében a folyamatnak egy olyan szintjén állnak meg, ahol még nem teljesen tisztították meg a cukrot. Nádcukor esetében a melasz adja a barna színt, de a barna cukornál is alkalmazzák az ételfestéses technikát.

Barna cukor vagy fehér cukor?
Sajnos elmondható, hogy a barna cukor is ugyanolyan cukorrépából készül, mint a fehér változata, ráadásul sokan kihasználják, hogy sokkal egészségesebbnek tartják, és inkább ételfestéket adnak a sima kristálycukorhoz a melasz helyett. Ráadásul szinte ugyanolyan hatása van a szervezetre, mint a hétköznapi társának, így fogyni sem tudunk tőle könnyebben és a fogainknak sem lesz kevésbé káros a használata.

Ha nem is akarunk feltétlenül megszabadulni a cukor használatától, időnként azért érdemes helyettesíteni ezeket az édesítőszereket például mézzel vagy a szintén nagyon népszerű sztíviával. Ezek is ugyanolyan jól édesítenek és használatukkal attól sem kell tartanunk, hogy felesleges méreganyagokat viszünk be a szervezetünkbe.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!