Az Alzheimer-kór korai tünetei – Amik figyelmeztetnek a rettegett szellemi leépülésre

Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás leggyakoribb oka. A betegség során olyannyira leromlanak a szellemi képességek, hogy a páciens saját magát sem tudja ellátni. A rettegett kór egyelőre nem gyógyítható, de bizonyos terápiákkal javítható az életminőség. Nézzük, milyen korai tünetei vannak!

Gyengülő memória

Az Alzheimer-kór egyik korai tünete, hogy bár a hosszú távú memória ép és jól működik, a rövidtávú sérül, szétesik. A betegek általában elfelejtik, hogy valamiről pár perccel azelőtt beszéltek, de az is kimehet a fejükből, hogy a kérdésükre már választ kaptak.

Csökkenő beszéd-és íráskészség

A beszédkészség sem lesz a régi, előfordul, hogy bizonyos szavak nem jutnak a páciens eszébe, és csak keresi, mit akar kifejezni. Gyakran elakadnak a mondat közepén, és nem tudják, hogyan folytassák, sőt, sok mindent nem úgy hívnak, ahogy kellene. Mindez írásban is megjelenik.

Zavart viselkedés

Másik korai figyelmeztető jel lehet, ha az illető egyre többször viselkedik zavartan. Azok, akiknél az Alzheimer-kór már kialakulóban van, gyakran tévesztik el az irányt, vagy tévednek el olyan helyen, ahol előtte már többször is jártak.

A személyes higiénia eltűnése

A betegek sajnos a higiéniájukra sem ügyelnek úgy, mint előtte. Azok, akik régen jól öltöztek, tisztán tartották magukat, egyszerre slampossá és nemtörődömmé válnak.

Nehézségek a problémamegoldásban

Ha valakinek egyszeriben problémát okoz az, hogy megoldjon egyszerű feladatokat, kiigazodjon egy recepten, vagy összeadja az összegeket a különböző számlákon, akkor sajnos gondolni kell az Alzheimerre. A betegség miatt ugyanis a páciens egyre nehezebben tud koncentrálni, így a problémamegoldás is nehézkessé válik.

Fotó: nexgenhomeandseniorcare.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!