Az alapanyagcsere fogalma, jellemzői - Most mindent tisztába teszünk

Az alapanyagcseréről adunk egy kis áttekintést nektek szakértőnk, Czanik Balázs capoeira aerobik edző, életmód tanácsadó segítségével.

Életfolyamatok fenntartásához: alapanyagcsere

Megjelent Czanik Balázs első könyve!

Szeretnél egészségesen étkezni és rendszeresen sportolni, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Czanik Balázs első könyve, a B-fit - Minden, ami mozgás hasznos tanácsokkal, gyakorlatokkal segít elérni a céljaidat. Részletekért kattints ide!

Az alapanyagcsere azt az energiatermelést jelenti, mely egy ébren, fekvő helyzetben lévő, izgalmakat és izommunkát kerülő ember életfolyamatainak fenntartásához szükséges. Mértékének meghatározásához minden olyan tényezőt ki kell zárni, ami többlet oxigén fogyasztásával jár. Az említett állapotban a megtermelt energia kb. 60%-a a testhőmérséklet szinten tartását, 40%-a a nyugalmi szervműködést szolgálja.

Alapanyagcsere jellemzői

Az alapanyagcsere a testtömeggel és a -magassággal is összefüggésben van. Emellett az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. A nemek között is eltérés mutatkozik: a nőké átlagosan 10%-kal alacsonyabb; egy felnőtt férfi esetében napi 1600-1800 Kcal, egy felnőtt nő esetében 1400-1600 Kcal.

Ezeket az értékeket azonban módosítja a hőmérséklet, a táplálkozás és az izomműködés: mind a külső, azaz a környezet hőmérséklete, mind pedig a belső, a testhőmérséklet fokozza az oxigénfelvételt, tehát módosítja az alapanyagcsere mértékét.

Lapozz tovább: ez történik az izmokkal mozgás közben, és mindent az izomszövetekről!

Fotó: TheGreatCourses

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!