Alacsony vérnyomás - Az okok, a tünetek és a kezelés

Ha a vérkeringéssel kapcsolatos problémák, kellemetlenségek kerülnek szóba, elsőként valószínűleg a magas vérnyomást említik. Ennek a tünetei és következményei valóban súlyosabbak, hiszen szívelégtelenséghez is vezethetnek, de sokszor ez a kiváltója az agyvérzésnek is. Akik alacsony vérnyomásúak, azok tehát kicsit megnyugodhatnak, hiszen ennek - másnéven a hipotóniának - nincsenek ilyen komoly velejárói. Így aztán a vele kapcsolatos információk sem ismertek túl széles körben, pedig ez is együtt jár néhány kellemetlen tünettel.

Okok
Meglepő módon az alacsony vérnyomás egyike azon ritka rendellenességeknek, amik elsősorban a fiatalokat érintik. Kiválthatják gyógyszerek vagy más betegségek, például mellékvese-elégtelenség, de akár hosszan tartó ágyban fekvés vagy alacsony só- és folyadékbevitel is. A leggyakoribb mégis azon formája, amikor nem ismerjük a kiváltó okát. Ez legtöbbször fiatal, magas és vékony nőknél jelentkezik.

Tünetek
A tartósan vagy krónikusan alacsony vérnyomás nem jár komoly mellékhatásokkal, de van néhány kellemetlen tünete. Ilyenek a fáradékonyság, alvászavar, kábultság, fejfájás, vagy koncentrációs zavar, de levertséget, szédülést, olykor hányingert, ájulást is előidézhet. Ha gyakran jelentkezik ezek közül néhány tünet, ellenőriztesd a vérnyomásod, hiszen nagy a valószínűsége, hogy az alacsony vérnyomás a ludas. Még árulkódóbb, ha a panaszok egy-egy hirtelen mozdulat, helyváltoztatás, például egy gyors, ágyból való kiugrás után jönnek elő.

Ám az alacsony vérnyomásúak véletlenül se aggódjanak, ugyanis ez a betegség – ha egyáltalán lehet ennek nevezni – abszolút nem veszélyes. Ugyanis – a magas vérnyomással ellentétben – nem tesz kárt az erekben, a szerveinkben, így egy nappal sem rövidíti meg az életet.

Kezelés
Az alacsony vérnyomást általában nem is kezelik, vagy csak akkor, ha erősek a tünetek. Ha valakinél azonban ezek kényelmetlenséget okoznak, van néhány megoldás, hogy csökkentsük a negatív hatásokat, és ehhez nem is kell orvoshoz fordulni.

Először is tartsd be a napi legalább 2, de inkább 2,5-3 liter folyadékbevitelt, leghatékonyabb a magasabb ásványi anyag tartalmú ásványvizek, forrásvizek fogyasztása. Sportolj, mozogj rendszeresen, főként a kardio mozgások, például futás, kerékpározás, úszás ajánlottak.

Étkezz rendszeresen, semmiképpen se hagyd ki például a reggelit. A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása alacsony vérnyomásúaknál is fontos, de ezt már szinte említeni sem kell. Segíthet, ha rendszeresen veszel hideg-meleg zuhanyt, és olykor szaunázni is menj el, természetesen csak mértékkel.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!