Aki dohányzik, rossz az ágyban?

A dohányzás káros hatásairól szóló tanulmányokkal és kutatásokkal Dunát lehetne rekeszteni, de a többségükre - különösen a dohányzók - csak legyintenek, pedig a füstölés az élet minden területére, így a szexuális életünkre is kihat.

Sajnos a legtöbb dohányzót a sorra megjelenő dohányzás veszélyeivel kapcsolatos rémhírek sem tántorítanak el a füstöléstől, olyan kifogásokra hivatkoznak, amit maguk sem hisznek el. A leggyakoribb: "ha a szülőknek nem lett semmi baja a cigarettától, én is megúszhatom a következményeket". Mások az elhízástól félnek, azért nem mernek leszokni. Akik a kifogásokat keresik, nem is igazán akarják letenni a cigarettát, erőltetni pedig még a legijesztőbb halálhírekkel sem lehet. Pedig a kutatások, de a tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a dohányzás a szexuális életet is negatívan befolyásolja mindkét nem kárára.

A férfiak erekciójára egyértelmű hatással van a dohányzás, hiszen a nikotin megszorítja a véredényeket és vérömlést okoz, hosszú távon ráadásul az ütőereket is károsítja. Közismert tény, hogy az erekció és annak erőssége a vérellátástól és a vérbőségtől függ, így a dohányzás és a merevedés közti kapcsolat könnyen belátható. A kételkedők számára egy tanulmány is bizonyítja, hogy már két szál cigaretta után is enyhébb erekciót produkáltak a kutatásban résztvevő alanyok.

A dohányzás spermaölő hatásáról a dobozok csomagolásán is olvashatunk, ugyanis bizonyított tény, hogy a dohányzó férfiaknak nem csak kevesebb ondószáma és több deformált vagy károsult spermája van, de a dohányfüst a spermium termeléséért felelős szerveket is károsítja.

A dohányzás szexuális életre való hatása a nőket sem kíméli. A tüdőrák kockázatával szinte minden dohányos tisztában van, de a méhnyakrákéval már kevésbé. Pedig kutatások igazolják, hogy dohányzó nőknél egy vírusos fertőzés háromszor nagyobb eséllyel alakul át méhnyakrákká, mint nem dohányzó társaiknál. A „jó” hír, hogy a leszokás után a méhnyakrák kialakulásának kockázata is jelentősen csökken, ha még nem alakult ki, de a rákos nőknél is bizonyítottan nagyobb a felépülésre való esély azoknál, akik lemondtak a cigarettáról.

Azt is kevesen tudják, hogy a dohányzás hatására megváltozik a női és férfi hormonok aránya a nőkben, így a lerakodó zsír a mellkas és a csípő helyett inkább a hasi tájékon végzi, ami nem csak férfiasabb testalkatot eredményez, de egészségtelenebb is.

A cukorbetegség és a szívroham kockázatánál veszélytelenebb, de annál kellemetlenebb következményekkel is jár a dohányzás. Például a fiatal dohányzó nőknek sokkal gyakrabban kell rendszertelen és fájdalmas menstruációktól tartaniuk, ahogy az idő előtti öregedéstől is. A füstölés hatására ugyanis átlagosan két évvel előbb köszönt be a változó kor, azaz a klimax.
 
Az öregedési folyamat felgyorsulása azonban nem csak a nőket, hanem a férfiakat is veszélyezteti. A sejtek genetikai anyagát hordozó, és az öregedésért felelős kromoszómák ugyanis összekuszálódnak, melynek hatására az öregedés folyamata felgyorsul. Ennek az arcon vannak a legszembetűnőbb jelei a ráncok és szarkalábak formájában, amik a sok hunyorítás miatt is erősödnek, hogy a füst ne menjen a dohányzók szemébe.

A férfiak impotenciájával párhuzamosan a nőket a meddőség miatt veszélyezteti a dohányzás. A rendszeresen rágyújtó nőknél kétszeresére nő a meddőség kockázata, és a teherbeesés is nehézkesebb. Ez a lombikprogramnál is igaz, sokkal kisebb ugyanis az esély a sikerességére dohányzó párok esetében.

A szexuális életet pedig nem csak az esetleges impotencia keserítheti meg, a nőknél az altáji vérbőség hiányát is okozhatja a nikotin, ami az érzések megváltozásához vezet.  A romantikus hangulatot azonban nem csak a nikotin okozta vérhiányos hatások rombolhatják le, hanem a cigarettaszagú ruhák, haj vagy lehelet is, amik egy-kettőre tönkretehetik a pillanat varázsát. Az intim érintkezéskor viszont nem csak a lehelet okozhat kellemetlenségeket, de az elszíneződött sárgás fogak vagy a fakó bőr sem okozhat szívderítő és kívánatos látványt.

Millió érvet fel lehet sorakoztatni, miért érdemes leszokni a dohányzásról, az egészségügyi okoktól kezdve a higiéniai kellemetlenségekig, de ha Te magad veszed észre magadon a változásokat, beleértve a szexuális élet javulását, az csak plusz akaraterőt ad majd, hogy annyi szenvedés után végre letedd a cigarettát, és könnyedén megszabadulj a dohányzás fogságától.

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!