A tested figyelmeztet: 8 riasztó jele annak, hogy nem iszol elég vizet

Az emberi szervezet 60-70 százaléka víz, amely mennyiség nélkülözhetetlen az egészséges életfunkciók fenntartásához. Szakértők szerint naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot meg kellene innunk ahhoz, hogy szervezetünk normálisan működjön. Te vajon iszol elég vizet? Ha a felsorolt 8 riasztó jel igaz rád, akkor sürgősen változtass!

1. Száraz száj

Teljesen egyértelmű, hogy aki keveset iszik, annak nagyon száraz a szája, és addig, amíg nem fogyaszt elegendő folyadékot, állandóan tapasztalja a kellemetlen, ragadós érzést. Ennek az az oka, hogy a szájüreg nyáltermelő mirigyei nem funkcionálnak megfelelően, vagyis nincs elég nyál ahhoz, hogy nedves legyen a szánk. Mivel azonban a nyál biztosítja az első védelmi vonalat a különböző fertőzésekkel szemben, segít az étel emésztésében, megvédi a fogakat a szuvasodástól, érdemes rákapni a rendszeres ivásra.

2. Száraz bőr

A száraz bőr az egyik legkorábbi jele a dehidratációnak. A vízhiány a bőr legmélyebb rétegeiben alakul ki, de egészen a legfelső hámrétegig meghatározza annak szerkezetét: ilyenkor a bőr gyakran húzódik, érzésre pedig durva, száraz, öregedő benyomást kelt. A nyári napsütés és meleg hatására csak rosszabbodik a helyzet, így ebben a forró évszakban különösen oda kell figyelnünk a megfelelő vízmennyiség elfogyasztására.

3. Száraz szem

Ha nem iszunk elegendő vizet, azt nem csak a szánk, a torkunk vagy a bőrünk sínyli meg, hanem a szemünk is: száraz, véraláfutásos szempár az eredménye a vízhiánynak. Ne várjuk meg, hogy a könnycsatornáink kiszáradjanak, hiszen a folyamatos nedvesség elengedhetetlen a szem egészséges működéséhez, a jó látáshoz.

Fotó: q8rashaqa.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!