A szív egészségéért - Ezt az étrendet kellene követnünk a kutatók szerint

A Journal of Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint az állati fehérjék (például a sertéshúsban lévők) jótékonyan hatnak a szív- és az érrendszer egészségére. Máris mutatjuk a részleteket!

Érdekes eredmények

A Kelet-Angliai Egyetem tudósai által végzett kutatás rávilágított, hogy azok az emberek, akik többet fogyasztanak húsokból származó aminosavakat és növényi fehérjét, jóval alacsonyabb vérnyomással és egészségesebb artériával rendelkeznek, mint a túl kevés fehérjét fogyasztók. Tudnunk kell, hogy a szervezetünk nem tudja a szívbarát aminosavakat előállítani, ezért szükséges tejtermékeket, halat, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket fogyasztanunk. A kutatás, amelyben közel 2 ezer nő vett részt, még egy érdekes összefüggésre is rávilágított: az állati fehérjéből származó aminosavak szervezetbe történő bevitele összefüggésbe hozható az érfali merevség csökkenésével, ami azért is fontos, mert a merev érfal a szívinfarktus és a stroke kockázati tényezője. További fontos megállapítás, hogy az aminosavakban gazdag étrendtől az artériák egészségi állapota olyan lendületet kapott, mintha a dohányzással vagy éppen a só- és alkoholfogyasztással hagytak volna fel a kutatásban résztvevők.

Jó-jó, de mennyit?

Felmerül természetesen a kérdés, pontosan mennyit kellene fogyasztanunk fehérjékből, erre a pedig a kutatók a következő választ adták: az elvárt napi bevitel mennyisége megtalálható 70 gramm steakben, 100 gramm lazacban és 3 dl tejben.

Fotó: etonhotelshanghai.cn

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!