A szeder jótékony hatásai

A nyár végén, ősz elején érik a kissé fanyar ízű bogyós gyümölcs, a szeder. Cikkünkben utánajártunk, milyen jótékony hatásai vannak a fogyasztásának!

Felhasználása

Erdőkben és kertekben egyaránt megtalálható a szeder, amelynek termését ősidők óta gyűjtik és fogyasztják az emberek. Gyümölcse kezdetben pirosas árnyalatú, ám érés közben befeketedik és íze is egyre édesebbé válik. Sokan ennek ellenére sem kedvelik, lekvár formájában viszont szinte nincs is olyan, aki ne szeretné! Szószként, turmixként, szörpként, esetleg salátákban fogyasztva szintén nagyon finom és egészséges.

Jótékony hatásai

Évezredek óta ismert tény, hogy a szeder számtalan jótékony hatással bír, egyes források szerint már Hippokratész korában is használták gyógyításra. Gazdag A-, B1-, B6- és C-vitaminban, ezáltal erősíti a szervezet védekezőképességét. A benne lévő ásványi anyagok (úgy, mint a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas és mangán) pedig a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben segítenek. Antioxidáns flavonoidjai az immunrendszerünket erősítik és a különböző gyulladásokat csillapítják. A szeder gazdag továbbá rostokban, ezért az emésztésre is pozitív hatást gyakorol.

A szeder további pozitív hatásairól a következő oldalon olvashatsz, lapozz!

Fotó: speciesofuk.blogspot.com

Oldalak

  • 1
  • 2