A stressztől tényleg sokkal hamarabb őszülünk? Íme, az igazság!

Örök problémát jelent a korai őszülés, ráadásul vannak, akik sokkal korábban felfedezik az első fehér hajszálakat. Egy nem régen elkészült tanulmány szerint azok, akik sokat vannak kitéve a stressznek, sokkal hamarabb elkezdhetnek őszülni - olvasható a Hír 24 oldalon megjelent cikkben.

Egereken elvégzett vizsgálatok során arra az eredményre jutott egy amerikai tudóscsoport, hogy a stresszes életmód és a korai őszülés között szoros összefüggés van, bár korábbi tanulmányok ennek ellenkezőjét állították.

A hajhagymákban található őssejtek a felelősek

A New York Egyetem kutatói ezt a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a hajunk színét a hajhagymákban található őssejtek határozzák meg. Ezeket a sejteket viszont elvándorlásra kényszerítik a szervezetünkben kialakuló stresszhormonok. Az elvándorolt sejtek helyén pedig nem alakulnak ki újak, ezért veszítik el a hajszálaink a színüket és válnak először szürkévé majd később fehér színűvé.

Az őszülés emellett alapvetően természetes folyamat, mivel az életkor előrehaladtával a hajhagymában található pigmentsejtek elpusztulnak. Viszont a nagyfokú stressz az öregedéshez hasonlóan a sejtek kimerülését okozza.

Mit tehetünk ellene?

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Ha a tanulmány eredménye valóban igaznak bizonyul, akkor mindenképpen érdemes valamilyen stresszcsökkentő módszert alkalmaznunk, hogy minél inkább késleltetni tudjuk a fehér hajszálak megjelenését.

Szerencsére ehhez számtalan lehetőség áll ma már rendelkezésünkre, hiszen akár jógával vagy más természetes módszerrel könnyedén levezethetjük a napközben összegyűlt feszültséget.

Emellett van néhány olyan fűszer és gyógynövény is, amely szintén hatékonyan csökkenti a stresszes állapotot, tehát érdemes alaposan körülnézni a konyhánkban is.

Forrás:hir24.hu

Oldalak