A migrén okai, tünetei és kezelése

A migrén a lakosság egy részét rendszeresen érintő betegség, amely komolyan befolyásolhatja a napi tevékenységünket is akár. Az orvosi segítség mellett van néhány módszer, amellyel csökkenthetőek a tünetek. Lássuk ezeket!

A migrén okai
Bár a betegséget már régóta ismerik, de kialakulásának pontos okait még ma sem tudják az orvosok. A migrén jellemzően fiatal felnőttkorban jelentkezik és a lakosság 10%- át érinti rendszeresen ez a visszatérő panasz. Általában örökletesen fordul elő, tehát komoly hajlamosító ok lehet, ha a családodban már volt ilyen panasza valakinek.

Az örökletes okok mellett kiválthatja a panaszokat az agy egyes részeinek működészavara, melynek során olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek értágulatot, illetve gyulladást okoznak. Ezen kívül hormonális okai is lehetnek még, amely főleg a menstruáció idején válthatja ki a migrént, de a hormonális fogamzásgátlók, illetve a terhesség is okozhat hasonló panaszokat. A hormonális okok mellett az időjárás változása, a stressz, sőt egyes élelmiszerek, például a citrusfélék, az alkohol, a sajt, a csokoládé is gondot jelenthetnek, ha valaki túlzottan érzékeny.

Tünetei
A migrén elsődleges tünetei közé tartozik a fáradtság, levertség, ingerlékenység, tompultság érzése. Ezeket a tüneteket a látás kiesése vagy látászavarok követhetnek, majd ezután jelentkezik a fej egyik oldalán érezhető görcsös fejfájás, amelyet hányinger és fényérzékenység kísérhet újabb tünetként.

Kezelése
A migrénes fejfájás megszűntetésére több lehetőség is létezik. Egyrészt hatásos lehet a panaszok megszűntetésére az orvos által előírt kezelés. Főleg fájdalomcsillapítót, illetve nem szteroid alapú gyulladáscsökkentőket szoktak ilyenkor javasolni. Súlyosabb tünetek esetén érdemes otthon maradnod, besötétíteni a szobát és pihenni egy napot, a tünetek általában egy nap alatt elmúlnak, illetve csökkennek.

Természetes megoldások a fejfájásra
Enyhébb fejfájás esetén hatásos gyógymód lehet, ha valamilyen koffeintartalmú italt fogyasztasz, de hatásos lehet a borogatás, vagy ha meleg vizet engedsz a nyakadra és ezzel tágítod az agyi ereket. Ha lehetőséged van rá, akkor az akupresszúrás masszázs a nyaknál szintén jót tesz a keringésnek és csökkentheti a fájdalmat, de egyes illóolajok is fájdalomcsillapító hatással bírnak.

Előzd meg a migrént
Ha hajlamos vagy a migrénre, akkor mindenképpen figyelj oda az étkezésre. Érdemes megfigyelni, hogy mely ételek fogyasztása után fordult elő fejfájás és utána ezeket érdemes elkerülni. Nem egyszerű, de próbáld elkerülni a stresszes állapotot, érdemes valamilyen sporttal vagy egyéb feszültséget levezető módszerrel kikapcsolódnod. Munka közben is szánj időt a pihenésre és bizonyos időnként tarts szünetet. Alakíts ki rendszerességet a mindennapjaidban, ezzel is megelőzheted a kapkodással járó feszültséget.

Oldalak

Lifestyle
Hogy mi minden lapulhat egy női táskában, arról órákon át lehetne anekdotázni, egy friss történet azonban minden korábbi képzeletet felülmúl.
Lifestyle
Hogy is van a mondás? Egy fecske nem csinál nyarat – de az első farsangi jelmezt kereső poszt képes lavinát elindítani az online szülői csoportokban. Például az egyik Wednesday-jelmezt kereső poszt...
Lifestyle
Majdnem megállt az 59 éves nő szíve, amikor a Facebook-on belefutott egy étterem reklámvideójába. A felvételen a kilenc éve elhunyt férje ült egy asztalnál.