Egészség

A magyarok négyötödének nincs meg az összes foga

A magyarok négyötödének nincs meg az összes fogaTragikus a helyzet a fogápolás területén Európában, így Magyarországon is. A szakemberek már évekkel ezelőtt elkezdték kongatni a vészharangokat, az adatok ugyanis riasztóak.

A WHO szerint Európa áll a legrosszabb helyen a szájbetegségek terén: a lakosság több mint a felének van fogproblémája vagy egyéb szájüregi rendellenessége. A károsodott fogak számát tekintve is listavezető a régió: több mint 33 százalék a lukas fogak aránya, ami 335 millió beavatkozást jelent. A szervezet szerint a problémák legfőbb oka a szájápolási higiénia mellőzése, a rossz fogmosási technika és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések hiánya. Ehhez jön hozzá a tény, hogy a legtöbben nincsenek tudatában annak, hogy a fogak rossz állapota az egész szervezetre hatással van, mint ahogyan azzal sem, hogy a fogszuvasodás és a legtöbb fogprobléma bakteriális eredetű, ráadásként pedig a fogorvos felkeresésétől való félelem is nagy százalékban akadályozza meg a fogproblémák időben történő kezelését.

A WHO felhívta a figyelmet arra is, hogy a szájbetegségek immár a leggyakoribb nem fertőző betegségek közé tartoznak, amelyek világszerte milliárdokat érintenek. Az egészségügyi szervezet jelentése szerint a globális népesség majdnem fele szenved szájbetegségekben, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A szervezet szerint mindez a szájhigiéniával és szájápolással kapcsolatos egészségügyi szolgáltatások és az erre történő oktatás javítását igényelné.

Még a legdrágább megelőzés is olcsóbb, mint a kezelés

Az otthoni szájhigiéniai termékek palettája évről évre nő, a technológiai újítások pedig egyre inkább lehetővé teszik a szájüreg higiéniai egyensúlyban tartását. Az egyre fejlettebb technológiával készített fogkefék, amelyeket szabadalmaztatott szálakkal vagy interdentális tisztító mechanizmussal láttak el, lehetővé teszik, hogy szinte azonos eredményeket érjünk el a használatukkal otthon, mintha egy dentálhigiénikusnál tennénk látogatást. A piac pedig tovább bővül a modern technológiák alkalmazásának területén, ilyen például az AI használata is.

Az AI alapú technológia alaposan tisztítja a szájüreget és minden fogmosással eltávolítja a baktériumokat, így megelőzve a szájüregi betegségeket. Ez főként annak köszönhető, hogy a kijelzők már nem csak a telefonos alkalmazásokban, de a fogkefék testén is jeleznek, gyakorlatilag beolvassák a szájat, és valós időben mutatják meg, hogy elmaradtunk-e valahol a tisztításban. Az új eszközök hang-botokkal is fel vannak szerelve, amelyek vezetnek minket, ahogy végighaladunk a szájüregen, hogy tudjuk, megfelelő-e az erősség és a technikánk, de előre beállított időzítőkkel is rendelkeznek, amelyek gondoskodnak a pontosan 2 perces tisztításról, amit a fogorvosok ajánlanak. A technológia képes személyre szabni a tisztítási programot, miután elemezte a használója száját, válaszolva a szükségleteire, ezáltal a tisztítást még alaposabbá és személyre szabottabbá teszi.

„Amikor termékportfóliónkat fejlesztjük, különösen arra összpontosítunk, hogy hogyan javíthatja a technológia a szájüreg egészségét. A legtöbben az elégtelen higiénia vagy helytelen tisztítás miatt küzdenek fogproblémákkal. Észrevettük, hogy már nem elég a beszéd és az, hogy a felhasználókat meggyőzzük az alapos fogmosás fontosságáról szóló érvekkel. Ezért olyan technológiákba fektettünk - ilyen az AI alapú megoldás is -, amelyek hangvezérléssel segítik a felhasználót az egész tisztítási folyamat során, valamint okos érintőképernyőt alkalmazunk, amely valós idejű visszajelzést ad a szájüreg tisztasági állapotáról.

Reméljük, hogy a technológia előnyeinek kihasználása ösztönzi majd a használóit arra, hogy rendszeresen fogat mossanak, ami már önmagában javulást eredményez a szájüreg egészségi állapotában” – fejtette ki Roger Yu, az Oclean európai régiójának elnöke, hozzátéve, hogy a megelőzés, ideértve a rendszeres szájhigiéniát és fogászati ellenőrzéseket, az a terület, amely a legnagyobb előnyökkel jár. Ez azonban a leginkább elhanyagolt terület, ami a technológiailag fejlett, mégis megfizethető termékek biztosításával talán hamarosan javulást mutathat.

Leadfotó: 123rf.com, Fotó: Oclean

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Egészség
Lifestyle
Pedig hidd el, a feladvány korántsem annyira bonyolult, amilyennek első blikkre tűnik!
Lifestyle
A törölközők keménységének több oka is lehet mosás után. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat és a lehetséges megoldást is.
Home&Design
Mutatjuk a leglátványosabb fali csempe típusokat, amelyek egytől egyig különlegessé tehetik a konyhádat.