A magyar konyha gyógyító fűszerei

Sorozatunkban az egészséges fűszereket mutatjuk be: elsőként a magyar konyhában leggyakrabban előforduló ételízesítőket vesszük szemügyre.

A paprika
A paprika és a C-vitamin kapcsolata közismert, emellett az egyik olyan fűszernövényként is tekintünk rá, amelynek szinte minden részét felhasználják a gyógyászatban.

Szárát reumás fájdalmak elleni fürdő alapanyagaként hasznosítják. Serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, a csípős paprika élvezete pedig endorfin-felszabadító hatásának köszönhető. Fájdalomcsillapító kapszaicint is tartalmaz, alkoholos oldatát pedig hajhullás kezelésére alkalmazzák.

A petrezselyem
A petrezselyem számos ételünkben előfordul és a szervezetre is jótékony hatással van. A leveléből és a gyökeréből egyaránt főzhető gyógyhatású tea, amely elsősorban a kiválasztás szerveit tartja karban. Serkenti a veseműködést és hólyaghurut ellen is alkalmazzák. Gyökerének leve hasznos az emésztőrendszernek, valamint étvágygerjesztő hatása is van.

 

A torma
A tormát őseink hozták magukkal a Kárpát-medencébe, és bár manapság neve szinte egybeforrt a húsvéttal, érdemes rendszeresen fogyasztani. Kulináris értékét későn fedezték fel, eleinte kifejezetten gyógynövényként termesztették. Ezt a növényt is használják vese- és húgyúti fertőzések kezelésére, mivel bizonyított baktérium és vírusölő hatással is bír. Csípős illóolaja a légúti betegségekre jelent gyógyírt, de a frissen reszelt növényt pakolásként is alkalmazta a népi gyógyászat.

A fokhagyma
A fokhagyma is alapvető kelléknek számít a magyaros ételek elkészítésénél, és talán ennek a növénynek a legismertebb az egészségre gyakorolt pozitív hatása. Erősíti az immunrendszert, de leggyakrabban az érrendszer betegségeit kúrálják vele. Vegyületei értágítóként és vérnyomáscsökkentőként ismertek, valamint megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Bél- és gyomorbajok enyhítésére is alkalmas.

 

A kakukkfű
A kakukkfű a néphiedelem szerint meghosszabbítja az életet, mára pedig kutatásokkal igazolták, hogy késlelteti az öregedést. Gyulladásgátló, görcsoldó és vizelethajtó hatása miatt nemcsak fűszerként használják: a leveléből főzött tea jó a megfázásra és a menstruációs görcsök enyhítésére is ajánlott.

 

A kapor
Az ókori Rómában a gladiátorok kaporral dörzsölték be testüket a harc előtt, ugyanis varázserőt tulajdonítottak neki. Ha varázsereje nincs is, a kapor alkalmas nőknél az alhasi fájdalmak enyhítésére, mind a belőle készült tea, mind pedig a kapros ülőfürdő képes csökkenteni a tüneteket. A kismamák tejtermelést elősegítő hatása miatt fogyasztják, de alkalmazható ezeken kívül puffadás és bélgörcsök ellen is.


Oldalak

Szólj hozzá Te is!