A leghatékonyabb növényi antidepresszáns – Ismerd meg az orbáncfüvet!

Annyi stressz ér bennünket nap mint nap, hogy nem csoda, ha úgy érezzük, fel tudnánk robbanni idegességünkben. Szíve-joga ilyenkor az embereknek gyógyszerhez nyúlniuk, szerintünk azonban sokkal jobb választás az orbáncfű, a leghatékonyabb növényi antidepresszáns. Nyugtató hatása mellett sok más jótékony tulajdonsága van – mutatjuk!

Az orbáncfűről

A közönséges orbáncfű az orbáncfűfélék (Hypericaceae) családjába tartozó növénynemzetség, ami kb. 490 fajt foglal magába. Az orbáncfűfélék egyaránt megjelennek a sarkvidéki és a sivatagi területeken is, de a trópusi és szubtrópusi területeken csak a magasabb, hegyvidéki tájakon élnek. Magyarországon 8 fajuk található meg.

A közönséges orbáncfüvet – amit Szent János füveként is ismernek - már az antikvitás óta használják a gyógyászatban. Antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották. Nem véletlenül hívják a leghatékonyabb növényi antidepresszánsnak - kutatások bizonyították a pszichés és fizikai-egészségi állapotra tett jótékony hatását. Ez valószínűleg a két, sokat vizsgált hatóanyagának, a hiperforinnak és a hipericinnek köszönhető.

Aki szívesen tesztelné, mit tud az orbáncfű, annak azt ajánljuk, válassza a belőle készült teát, amit számos orvos is felír a hangulat javítására, stresszoldásra, nyugtatónak. Napi egy csészét érdemes meginni a leforrázott orbáncfűből készült orvosságból, leginkább az esti órákban. Arra vigyázzunk, hogy mindössze 6 hétig lehet folyamatosan fogyasztani, utána legalább ennyi ideig szünetet kell tartani.

Milyen jótékony hatásai vannak még? A következő oldalon kiderül!

Fotó: Wikipedia

Oldalak

Szólj hozzá Te is!