Mi a teendő epilepsziás roham esetén? Ha ezeket tudod, életet menthetsz

Az epilepszia az idegrendszer betegsége, amelyet görccsel vagy görcs nélkül jelentkező rohamok kísérnek. Mivel február 14-én van az Epilepsziával Élők Világnapja, elmondjuk, hogyan kell felismerni az epilepsziás rohamot, és mit kell tenni, ha segíteni akarunk a betegen.

Az epilepsziáról

Az epilepszia egy olyan krónikus és rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Általában gyerekeknél, illetve 65 év feletti idős embereknél alakul ki, de ettől függetlenül bárkinél megjelenhet. Gyógyszeres kezeléssel jól kordában tartható, ám fontos, hogy minél előbb fény derüljön erre a súlyos betegségre. Legfontosabb tünetei az időről időre megjelenő rohamok. Fontos tudni, hogy a népesség 5%-a tapasztal élete során legalább egyszer epilepsziás rohamot, ám csak azoknál lehet a konkrét betegségről beszélni, akiknél a rohamok rendszeresen visszatérnek.

Az epilepsziás rohamok során az agy bizonyos területein fokozott elektromos aktivitás jön létre, mely az enyhe tünetektől (távolba meredés) az egészen súlyos tünetekig (egész testet érintő görcsrohamok) bármit okozhat. Az orvosoknak egyébként még mindig nem sikerült megállapítani, milyen pontos okok állnak a rohamok mögött: az álláspont jelenleg az, hogy az agy kémiai egyensúlyának felborulása felelős a rohamok keletkezéséért, különösen az agyi ingerületátvivő anyagok, a neurotranszmitterek szerepét hangsúlyozzák.

A rohamoknak két csoportja van: parciális vagy generalizált. Ha a roham az agy egy bizonyos területének rendellenes működéséből adódik, akkor parciális vagy fokális, ha azonban a teljes agyat érinti, akkor már generalizált rohamról beszélünk.

Mit tegyél egy epilepsziás roham esetén? Kattints és megtudod!

Fotó: epileptolog22.ru

Oldalak

  • 1
  • 2