A csokoládé rabságában

A csokoládé fogyasztás hagyománya már az ősi aztékok földjén is szerepet játszott, hiszen karitatív hatásait már akkor is ismerték. Elsőként uralkodóik fogyasztották ital formájában: forró vízbe dobálták a kakaóbabot, és kesernyés ízét chilivel vagy köménnyel próbálták elűzni. S ezt a nyalánkságot tartották az „istenek italának”. 

Csoki csoda
Alapvető tulajdonságai közé sorolható, hogy magas az antioxidáns tartalma, amely jótékony hatással van a szervezetre és nem mellesleg fogyasztása növeli a boldogság érzetet, így csökkentheti átmenetileg a depresszió tüneteit is. Képes elűzni a rossz közérzetet, ettől fogva jelenthet veszélyt a csoki imádók számára.

 
Érzelmeink
A mai társadalom jellemzően zavart, felgyorsult és az ember állandó nyomás alatt van a mindennapokban. Másrészről, pedig mindenkinek a szeme előtt ott lebeg a megfelelni vágyás, és az elvárt színvonal teljesítése. Azonban mivel emberek vagyunk, erősen befolyásolnak az érzelmeink is. Ha egy-egy nap sikertelenül zárul, az kihatással van már a következőre, ami már jelentősen befolyásolja a teljesítményt is. Ezen tényezők nyomán kialakulhat depresszió, sikertelenség, és akarva akaratlanul is megoldást keresünk rá.
 
 
A összeomlás
Ha eredménytelennek érezzük magunkat, és egyre boldogtalanabbnak akkor bizony gyakran előfordulhat, hogy kísértésbe esünk, így gyors és elérhető megoldás után nyúlunk. A csokoládé tökéletes megoldást jelenthet ezen emberek szemében, hiszen könnyen elérhető, és megoldást nyújthat a problémánkra, bár sajnos ez csak időleges kiskapu. Oldhatja a depresszió tüneteit, a fokozza a hangulatot, növeli a szexuális vágyat, sőt mit több növeli a teljesítőképességet. Fogyasztása eufóriát okoz, s ez pedig a benne lévő cannabinoid-nak köszönhető, melynek a fogyasztása során endorfin szabadul fel a szervezetben.
 
 
Lappangó veszély
Az előbbi tulajdonságai miatt okozhat függőséget is. Függőnek az a személy számít, aki naponta több alkalommal fogyaszt csokoládét, sőt ha esetleg nem így történik, akkor elvonási tünetei jelentkezhetnek. Ennek kialakulásáért a benne lévő koffein és a teobromin a felelős, s mivel az idegrendszerre hatnak ezért stresszel jár a megvonásuk.
 
 
Valóság
Akik esetenként nagy túlzásba esnek a fogyasztását illetően, nem is tudják mekkora veszélynek vannak kitéve. Az elhízás mellett gyengíti a szívet, és a hasnyálmirigyet. S nem utolsó sorban kiválthatja a vércukorszint emelkedését, cukorbetegséget okozhat, és bontja a bélflóra egyensúlyát. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek csak sűrű fogyasztás, és hatalmas mennyiségnél jelentkezhetnek.
 
Kutatások szerint az egészséges csoki fogyasztás a havi 3 tábla (300 gramm) 60%-nál magasabb kakaó tartalmú csokoládé jelenti.
 
A csokoládé fogyasztás nyomán folytatott kutatásunk végére érve le tudjuk vonni a konklúziót. Ahogy rengeteg dolognál az életben, itt is nagyon fontos megtartani az egyensúlyt, hiszen ha visszaélünk jótékony hatásával könnyen áteshetünk a ló túloldalára.
 
 

Szólj hozzá Te is!