8 kérdés a menstruációról, amit eddig nem mertél feltenni - A nőgyógyász válaszol

A menstruáció még mindig elég kényes téma, sokan nem csak a barátaikkal, ismerőseikkel, családtagjaikkal, de még a nőgyógyászukkal sem mernek róla nyíltan beszélni. A prevention.com összegyűjtött 8 gyakori kérdést, ami biztos, hogy a te fejedben is felmerült már - itt vannak a válaszok!

Miért érzek kellemetlen szagot odalent a menstruáció idején?

A menstruációs vér önmagában nem büdös, de amikor érintkezik a levegővel, valamint összekeveredik az izzadtsággal és különböző baktériumokkal, akkor bizony kellemetlen aromát áraszthat. Csak úgy tudsz ellene védekezni, ha amilyen gyakran csak tudod, cseréled a tampont és a betétet, illetve tiszta vízzel rendszeresen megmosod az intim területet - mondja Jessica Shepherd, a University of Illinois College of Medicine nőgyógyásza.

Miért barna a vérzésem az első pár napban?

„Amit látsz, az tulajdonképpen öregebb, régebbi vér, ami az előző ciklusból maradt a méhben, csak most ürül ki” - tisztázza a helyzetet Shepherd. De az is állhat a háttérben, hogy a méhedből egyszerűen lassabban folyik ki a vér, így barnás árnyalatot vesz föl, mielőtt a tampon magába szívná.

Nagyon erős a vérzésem. Mikortól kell aggódnom?

Te ismered a legjobban a testedet, így el kell tudnod dönteni, kórosan erős a vérzésed, vagy nem. Ha úgy találod, hogy komolyabb vérmennyiséget vesztesz, mint eddig, akkor célszerű szabadságot kivenned, visszafogni a sportot vagy felkeresned a nőgyógyászod. Jó hír, hogy az orvos könnyedén tud segíteni ezen a problémán, például úgy, hogy fogamzásgátlót ír fel, vagy lecseréli azt, ami eddig volt. Az erős folyás oka fibróma is lehet egyébként, ami egy kötőszöveti sejtekből álló jóindulatú szöveti burjánzás, és külső, belső szerveken is megjelenhet. A belsőket célszerű eltávolítani, mert kellemetlenséget okozhat - az orvosok általában altatásos műtéttel végzik.

Fotó: elementhealing.com

Oldalak