8 elrettentő tény, amit ha elolvasol, azonnal leteszed a cigarettát

Még a hallásunkat is képes károsítani.

Tedd le ma

A cigaretta Közép-Amerikából indult útnak még a kilencedik század körül, vékony dohányrudak és más segédeszközök kíséretében, de innen ered a pipázás hagyománya is. Az első cigarettaszerű tárgyak inkább a mai szivarra, mint cigarettára emlékeztettek. A maja, később az azték civilizációban elsősorban rituális szertartásokban használták, gyakran pszichoaktív szerekkel együtt, hogy egy úgynevezett vallásos önkívületi állapotot érhessenek el vele. Jelenleg az egész világon évente megközelítőleg 5,5 billió cigarettát gyártanak, amit körülbelül 1,1 milliárd ember, azaz több mint az össznépesség egyhatoda fogyaszt el. Míg a fejlett országokban jelentős mértékben csökken a fogyasztás, addig a világ más, fejlődő országaiban nő a cigarettázás aránya: az Egyesült Államokban 1965 és 2006 között 42 százalékról 20,8 százalékra csökkent az arány a felnőttek körében, míg a fejlődő országokban az éves fogyasztás 3,4 százalékkal növekedett. Ha te is a dohányzók körébe tartozol, de szeretnél felhagyni ezzel a káros szenvedéllyel, akkor most hoztunk 8 elrettentő tényt, amit ha elolvasol, vélhetően örökre eldobod a cigarettát. Lapozd fel galériánkat a részletekért!

Azt szinte mindenki tudja, hogy a dohányzás elsősorban a tüdőt és az érrendszert támadja meg, ezt követően pedig szép lassan az egész szervezetet leépíti. Azt azonban kevesen sejtik, hogy a cigaretta halláskárosító hatású, tanulmányok kimutatták, hogy a cigarettafüstnek való kitettség, közvetlenül és közvetve is, már az anyaméhben káros hatással lehet a magzatra, így hallásának alakulására egyaránt. A belélegzett nikotin 10 másodperc alatt eléri az agyat, így akár az anyatejben is egyből megtalálható a káros anyag.
Kattints a további képekért!

Nem mindegy, hogy hogyan kötjük be gyerekünket az autóban. Íme egy példa arra, hogy egy kis figyelmesség akár életeket is menthet.

Leadfotó: 123RF.com Forrás: Wikipedia

Oldalak