7 étel, amiben sokkal több só van, mint gondoltuk

Sóra szüksége van a szervezetnek, hiszen a segítségével jutnak be a sejtekbe a tápanyagok és távoznak a felesleges anyagok, emellett fontos szerepet játszik az idegi impulzusok továbbításában, az izommozgásban és a csontsűrűségben is. Egy felnőttnek naponta 1,4 gramm sóra van szüksége, ám ennél sokkal többet fogyaszt: például azért, mert nem is sejti, egyes ételekben mennyi van belőle. Mutatjuk a rejtett sóforrásokat!

Szószok

A különféle szószok, dresszingek sokkal több sót tartalmazhatnak, mint azt valaha is gondolnád. Két evőkanál barbecue szószban vagy saláta dresszingben akár 300 gr kálium is lehet, és ez valószínűleg kisebb mennyiség, mint amit az ember egy étkezéshez megeszik.

Cottage cheese

A cottage cheese régi kedvenc, hiszen laktató és egészséges, sok fehérje és kalcium van benne. Egy pohárban azonban akár 1000 mg kálium is lapulhat, úgyhogy mindig figyelj, mennyi cottage cheese megy le a torkodon.

Péksütemények

Azt talán eddig is tudtad, hogy a péksüteményekben sok lehet a cukor és a szénhidrát, de arról sem szabad elfelejtkezni, hogy sóban is bővelkedhetnek. Egy fánk például 200 mg káliumot rejthet, úgyhogy a sószegény diétába nem célszerű beilleszteni.

Fotók: rd.com, dishmaps.com

Oldalak

  • 1
  • 2