6 tény az AIDS-ről

December 1-jén tartják világszerte az AIDS világnapját, mellyel a fertőzés megelőzésének fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A betegséget 1981 óta jegyzik, de már jóval előtte megjelent, és azóta is töretlenül szedi áldozatait. Cikkünkben összegyűjtöttünk 6 tényt az AIDS-ről.

1. Nem csak szexuális úton terjed

A HIV fertőzés alapvetően háromféleképpen terjed, melyből az egyik valóban a nemi aktus. Az ondó, az előváladék és a hüvelyváladék útján fertőzik meg egymást a legtöbbször. Ezen kívül azonban azok is ki vannak téve a fertőzésveszélynek, akik drogproblémákkal küszködnek és ugyanazt a tűt használják. Fennáll a fertőzés lehetősége akkor is, ha nem megfelelőek a higiéniai körülmények egy sebészeti beavatkozás, tetoválás vagy akupunktúrás kezelés során. Néhány évvel ezelőtt még azok is megbetegedhettek, akiken vérátömlesztést hajtottak végre, ennek azonban mára igencsak lecsökkent a kockázata. A harmadik mód a fertőzésre az anyáról a magzatra történő terjedés.

2. A tünetek átlagosan 5 év múlva jelentkeznek

A betegség azért tud rohamos ütemben terjedni, és azért igazán veszélyes, mert aki megfertőződött, az esetek 90%-ában nem is tud róla, hiszen még évekig tünetmentes marad, a betegséget azonban magában hordozza és továbbadhatja. Az AIDS lefolyásának 5 szakaszát különböztethetjük meg.

- Az első a fertőzés utáni 3-4 hét, amikor a vírus csak lappang a szervezetben, ilyenkor a betegség még nem kimutatható, a beteg nem AIDS-es.

- A második a fertőzést követő 3-6 hétben jelentkezik, ekkor a betegek átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodásra, lázra, izomfájdalomra és fáradékonyságra panaszkodnak. Ezek a problémák azonban hirtelen, egyik napról a másikra teljesen megszűnnek. A betegek mintegy fele utólag megkérdezve nem is emlékszik ezekre a tünetekre, mert annyira elhanyagolhatónak tűnnek.

- A harmadik szakasz akár 8 évig is eltarthat, ilyenkor a fertőzött egyén teljesen tünetmentes, az eredményei kielégítőek, a vírus azonban továbbra is változatlan ütemben szaporodik és pusztítja az immunrendszert.

- A negyedik szakaszban jelentkeznek a külső tünetek szájpenész, övsömör, fogyás, láz, éjszakai izzadás formájában, valamint megkezdődik a hasmenés időszaka, mely több, mint egy hónapig is eltarthat. Ilyenkor a beteg nagyon legyengül, lázrohamai vannak.

- Az ötödik, egyben utolsó szakasz folyamán jelennek meg a toxoplazmák az agyban, a gombás fertőzések a bőrön, illetve a tüdőgyulladás. Ez az időszak 6 hónaptól 2 évig terjed, és halál követi.

3. Léteznek gyógyszerek, melyekkel lassítható a vírus szaporodása

Mint a legtöbb betegség, az AIDS esetében is igaz, hogy minél előbb felfedezik, annál nagyobb eséllyel gyógyítható. Ma már léteznek olyan korszerű készítmények, kezelések, melyekkel nagy mértékben javítható a beteg állapota. Mivel a fertőzés az immunrendszert támadja meg, elsősorban ennek erősítésére helyezik a hangsúlyt. Nehezíti és lassítja a gyógyulási folyamatot, hogy a betegség nagyon könnyen és gyorsan mutálódik, alkalmazkodik a gyógyszerekhez, melyek így teljesen hatástalanná válhatnak. Éppen ezért kombinálnak többféle kezelést, amelyekkel segítenek fenntartani a szervezet és az immunrendszer viszonylagos épségét. Ez nagyon nagy odafigyelést és fegyelmet igényel. A beteg is hozzá tud járulni a javulásához azzal, ha betartja az orvos utasításait, rendszeresen szedi a gyógyszereit, eljár a kezelésre, valamint odafigyel a táplálkozására, hogy miből mennyit egyen, valamint megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot vigyen be a szervezetébe.

Fotó: stayhealthyla.org

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!