Egészség

6 módszer, ami hatásos lehet a pigmentfoltok ellen

A pigmentfoltok a bőrön megjelenő, nem kiemelkedő elszíneződések, melyeket csakis tudatos odafigyeléssel lehet halványítani. Hogyan vedd fel a harcot a pigmentfoltokkal szemben? Alábbi cikkünkben 6 hatékony módszert ismerhetsz meg!

1. Hidratáld a bőröd!

Habár a bőr hidratálása a legfontosabb higiéniai elvek közé tartozik, mégis sokan megfeledkeznek róla. Éppen ezért célszerű minőségi hidratáló krémet vagy szérumot választani, hogy a nedvesítés helyreállítsa a bőr lipid- és zsírrétegét. Így az új bőrsejtek egészségesek lesznek, a pigmentfoltok pedig halványabbak.

TIPP: C-vitamin szérum segítségével a bőr mélyen hidratálható, aminek köszönhetően még a sötét pigmentfoltok is néhány hét alatt látványosan halványulhatnak.

2. Ne vakard a bőröd!

Bármilyen csábító is a miteszerek vagy éppen szúnyogcsípések vakargatása, ellen kell állni a pillanatnyi enyhülést hozó dörzsölésnek. Ugyanis egy folt megvakarása csak tovább növeli a bajt, hiszen fokozza a gyulladás mértékét, amelynek következtében a bőr elszíneződhet. Minél többet vakargatod most a bőröd, annál rosszabb lesz a helyzet később, ezért inkább ebben az esetben is a hidratáló krémek jelenthetnek megoldást.

3. Védd a bőrödet a napfénytől!

A napfény okozta elszíneződést érdemes legalább 30-as faktorú napvédő krém mindennapos használatával megelőzni. Már csak azért is, mert az elmúlt években egyre magasabb UV-sugárzás tapasztalható, ez pedig kifejezetten sötétebbé teszi a kellemetlen foltokat a bőrön. Amint beköszönt a napsütéses tavaszi időszak, már napi szinten tanácsos napkrémet vagy naptejet használni, hogy a jövőben minél kevesebb gondot jelentsenek a pigmentfoltok.

4. Kapj fel egy fejfedőt is a napsütésben!

A napvédő krémek remekül enyhítik az erős napsugárzás okozta károkat, azonban célszerű egy második védelmi vonalat is felhúzni az UV-sugárzással szemben. Csak válassz egy divatos baseball sapkát vagy kalapot, és vedd fel mindig, ahányszor csak kimész az utcára. Így még a legnagyobb kánikulában is megóvhatod az arcbőröd a káros sugaraktól.

TIPP: Sapka vagy kalap választásakor figyelj arra, hogy kellően légáteresztő darab mellett tedd le a voksod. Így a bőröd mindig elég oxigént kaphat, és nagymértékben csökkentheted a dehidratáció mértékét.

5. Próbálj ki természetes módszereket!

Vannak, akik a vöröshagymára, és vannak, akik a tejre esküsznek, ha arcápolásról van szó. Szerencsére napjainkban már számtalan arcápolási módszer található a neten, ezért egy esélyt mindenképpen érdemes adni a természetes anyagok felhasználásának. Az elmúlt években például kifejezetten népszerű az almaborecetes borogatás, amely halványíthatja a pigmentfoltok tónusát.

TIPP: Válaszd bármelyik természetes kezelési lehetőséget is, adj legalább 4-6 hetet a hatásuk kifejtésére. Sajnos csodaszerek és egy nap alatt látványos eredményt hozó praktikák nincsenek, azonban a rendszeres bőrápolás garantáltan segít a pigmentfoltok leküzdésében.

6. Fordulj bőrgyógyászhoz!

Ha a korábban felsorolt tippek nem hoznák el a kívánt eredményt, vagy csak biztosra szeretnél menni a pigmentfoltok elleni harcban, keress fel bátran egy bőrgyógyászt. A bőrgyógyász ugyanis személyre szabott tanácsokat adhat, miután alaposan megvizsgálta a bőröd. A bőrápolási tippek mellett olyan krémeket és szérumokat is javasolhat, amelyek ugyan kevésbé ismertek, de annál inkább hatékonyak a pigmentfoltok enyhítését illetően.

A fenti 6 tipp bevetésével rengeteget tehetsz a pigmentfoltok halványítása érdekében. A legfontosabb, hogy minden nap figyelj a bőröd hidratálására és védelmére, hiszen csakis így csökkentheted a bőrszárazság és a gyulladások esélyét. Hidratáló krém mellé pedig mindenképpen szerezz be C-vitamin szérumot is, hogy a bőröd soha ne szenvedjen hiányt a szervezet számára egyik legfontosabb vitaminban. Emellett kerüld a bőröd vakargatását és piszkálgatását, és a napsütéses időszak beköszöntével mindig használj napvédő krémet.

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Szeretek a szavakkal játszani, és ahogy leírtam ezt a címet, feltűnt, hogy az el-altatniban benne van, hogy el. Tőlünk el, vagyis a távolítás. A fel-tölteniben pedig az emelés, akár a felemelés a...
Lifestyle
A gyerekek néha mondanak furcsa dolgokat, de ha ilyesmit hallanánk tőlük, biztosan mi is kifutnánk a világból. Íme 9 sokat sejtető, mégis hátborzongató mondat, amit gyerekek a szüleinknek mondtak.
Sztárok
A múlt század közepének kitűnő hangú énekesnője volt Dinah Washington, akinek tragikusan rövid életbe sokfajta stílus belefért. Az előadónő a dzsessz, a blues, de még a popzene műfajában is...