4 cipőtípus, ami tönkreteheti a lábadat - Te is hordod őket

Minden nap járunk, sétálunk, mozgunk, így nagyon fontos, hogy milyen cipőbe bújtatjuk a lábunkat. Bár az alább felsorolt 4 cipőtípust nem kell rohamtempóban kidobni a szekrényünkből, ha nem figyelünk oda, hogyan hordjuk őket, akkor a jövőben komoly betegségekkel kell szembenéznünk. 

Magassarkú cipő

A magassarkú olyan kihagyhatatlan egy nő szekrényéből, mint ebből a listából. Viselésével természetellenes pozícióba kényszerítjük a lábunkat, ráadásul túl nagy nyomás nehezedik a lábközép ízületeire és a lábtőcsontokra – ez csonthártya-gyulladáshoz és hajszálérrepedéshez vezethet. A Házi Patika azt írja, a gyengébbik nem kedvenc cipőjétől a saroktájékon duzzanat, csontkinövés is kialakulhat, hosszútávon pedig az Achilles-ín fájdalmas elváltozását is okozhatja. Azonban nem csak a magas sarokra, a hegyes orra is érdemes vigyázni: a lábujjak összeszorításával a kalapácsujj kialakulását, a nagylábujj deformálódását kockáztatjuk.

Mit kell tennem, hogy hordhassam?

Mindenképpen részesítsd előnyben az 5 cm-nél alacsonyabb sarkú cipőket, és kerüld a tűsarkú lábbeliket.

2. Balerinacipő

Noha a balerinacipő olcsó, és rendkívül egyszerű felkapni, nem egészséges a lábunk számára. A legnagyobb baj vele a lábboltozat megfelelő alátámasztásának hiánya, vagyis az, hogy viselésekor nem tartja semmi a talpunkat. Járáskor ráadásul a sarkunk szinte közvetlenül, csillapítás nélkül ütődik a földhöz, ami miatt az ízületeink a bokánktól egészen a nyakcsigolyákig terhelésnek vannak kitéve. A nem megfelelő balerinacipőtől olyan ortopédiai betegségek alakulhatnak ki, mint a saroksarkanytú betegség.

Mit kell tennem, hogy hordhassam?

Keress olyan balerinacipőt, aminek nem szögegyenes a talpa, hanem van egy kis íve, támasztéka a lábad számára, ezenkívül egy minimális sarokkal is rendelkezik. A különböző talpbetétek, sarokbetétek is sokat segíthetnek.

Fotók: telegraph.co.uk, softstarshoes.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!