3 dolog, amivel szembeszállhatsz a migrénnel

A migrén sokakat érintő probléma. Az alábbiakban 3 módszert ajánlok ellene, amit valószínűleg még nem próbáltál!

A migrén a fejfájások speciális változata. Leginkább a hosszan tartó, erős fejfájást nevezik migrénnek. Ilyenkor többnyire féloldali fejfájást észlelünk, amelyet látászavarok és cikcakkos fényekből álló ún. migérnaura előz meg. A fájdalom tipikusan visszatérő, lüktető és rohamszerűen jelentkezik. Hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység is előfordul. Sok esetben mozgászavarok is jelentkezhetnek. Ez a neurológiai betegség a lakosság 10%-át érinti. Sajnos nőknél háromszor gyakoribb, mint férfiaknál. Lássuk, mivel küzdhetünk ellene!

1. Illatterápia

Régi módszer, de sokaknál hatásos. A roham kezdetekor eukaliptusz, levendula vagy rozmaring párologtatásával megelőzheted a fájdalom fokozódását. A különböző illőolajokat csavard vattába és tedd a füledbe. Kellemes érzés, és enyhítheti a fejfájást.

2. Sportterápia

A Kieli Egyetemi Klinikán végzett vizsgálatok szerint a sport pozitívan hat a migrénes rohamok erősségére, gyakoriságára és időtartamára. Az elmélet kidolgozója szerint mivel a migrén a stresszfeldolgozás agyi zavara, az alacsonyabb stresszhormonszint befolyásolhatja az egyén fájdalomküszöbét. Egyes sportok, mint például a futás pedig felgyorsítják a stresszhormonok leépülését.

3. B2-vitamin

A B2-vitamin, vagy más néven riboflavin egy vízben oldódó, könnyen felszívódó vitamin. A nagy dózisú B2-vitamin hozzájárulhat a migrén megelőzéséhez. Szabad formájában, vagy fehérjékhez kötve található meg a táplálékunkban. Az ajánlott vitaminbevitel nőknek 1,2 mg, míg férfiaknak 1,5-1,2 mg naponta. Megtalálható tejben, tojásban, élesztőben, tejszínben, sajtokban, spenótban, és sóskában.

fotó, lead: 123rf.com

A macskát több mint 4000 éve háziasítottuk, és házikedvencként tartjuk számon. Kevesen tudják azonban, hogy a macskatartás pozitívan hathat az egészségünkre…

Oldalak