A szép bőr titka - Praktikák pattanások ellen

A pattanások sajnos nem csak a kamaszok életét keserítik meg, hanem jóval később is előbukkanhatnak. Tanácsaink segítségével könnyedén felveheted a küzdelmet ellenük!

Megelőzés
Havi egyszer nem árt, ha elmész kozmetikushoz, aki szakszerűen kitisztítja a bőrödet.

Kerüld a zsíros, olajos, túlságosan cukros ételeket, helyette ajánlott minél több vitamindús zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Reggel és este is tisztítsd meg arcbőrödet. Használj arclemosót és tonikot, a műveletet pedig arctípusodnak megfelelő krémmel fejezd be, amely szárító hatású.
Hetente egyszer radírozd le arcod, amely segít eltávolítani az elhalt hámsejteket. Vigyázz, mert a gyakori arctisztítással épp ellenkező hatást érsz el, mivel így a faggyúmirigyek még több zsírt termelnek.

A szauna tisztítja a pórusokat, a napsugarak/szolárium pedig összehúzza azokat és kissé hámlasztja a bőrt.

 

Ha kialakulóban van a pattanás
Ha a pattanás kibújni készül, ne piszkáld, kapargasd, nyomkodd, hiszen az eredmény még csúnyább lehet.
Ezekkel az otthoni praktikákkal azonban visszaszoríthatod (fontos, hogy csak a pattanást kend be, hiszen erőteljesen száríthatják bőrödet):

Jégkocka – naponta többször rakhatsz jeget a pattanásra, ám sose hagyd 5 percnél tovább a bőrödön, ugyanis fagyási sérülést okozhat!
Citrom, alma, ecet, paradicsom – mivel savas kémhatásúak, tisztítják a pórusokat, hámlasztanak.
Körömvirágkrém – nyugtató hatással van a gyulladt bőrre.
Aloe vera – akár magával a növény levelével, akár aloe verát tartalmazó készítményekkel ecsetelheted a pattanást, ugyanis csökkenti a gyulladást.
Teafaolaj – fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít megelőzni a pattanás kifejlődését.
Fogkrém – fertőtlenít és szárít.
Porrá tört fájdalomcsillapító – a bőrödön is csökkentheti a gyulladást.

 

Ha már kialakult a pattanás
A legtöbb bőrön történő elváltozást jobb békén hagyni, ám ha a pattanás közepén már sárga genny alakult ki, azt könnyedén ki lehet nyomni, így gyorsabban gyógyul. Ha eltávolítottad a gennyet, tonikkal itasd át a területet. Frissen kinyomott pattanásra sohase kenj korrektort, alapozót, mert attól még jobban begyulladhat.
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!