Divat másképp

10 érdekesség a pezsgőről - tippek a luxusélményért

A borkultúra felfutásával megjelent az igény a minőségi italokra, ezért a pezsgőzés is egyre népszerűbb, még akkor is, ha nem ünnepelünk semmit. Ha eddig azt gondoltad, megfájdul a fejed tőle, mutatunk pár meglepő tényt, amik segítségével magabiztosabban kalandozhatsz az igazán jó pezsgők világában.

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

1. A megfelelő pezsgőspohár

A flőténél még a borospohár is jobb. Az elegáns pezsgős flőte nagyon szépen megmutatja a buborékokat, de mivel túl keskeny, csak minimálisan élvezhetjük belőle az ital illatát. A széles, öblös pohár se jó választás; a dekoratív (és a legenda szerint Marie Antoinette bal kebléről formált) pohár legfeljebb koktélokhoz, vagy pezsgőpiramis építéshez használható. A tulipán formájú pezsgős vagy boros pohár viszont ideális, mert a pereménél összegyűjti az illatokat. (De abba a hibába ne essünk bele, hogy körben pörgetjük az italt, mert így könnyen elillan a szénsav tartalma.

2. Mélyhűtő helyett jégvödör

A pezsgőt jéggel, vízzel és sóval hűthetjük leggyorsabban a tökéletes 6-10 fok közötti hőmérsékletre. A mélyhűtő helyett ehhez egy jégvödörre lesz szükség. A jeget és vizet fele-fele arányban használjuk, mert így a leghatékonyabb a hőcsere, amire még a só is rásegít; a jég így gyorsabban lehűti a vizet, az pedig a palackot – mindössze 30 perc alatt.

3. A legnagyobb pezsgőspalack

15 literes és közel 40 kg – ezek a legnagyobb pezsgőspalack paraméterei, amely a Nabukodonozor (Nebuchadnezzar) újbabiloni uralkodó nevét viseli és 20 normál palacknyi pezsgőt tartalmaz. A szakértők viszont úgy tartják, hogy a 1,5 literes magnum palack a legideálisabb a pezsgő érleléséhez, ráadásul az a hűtőbe is kényelmesen befér.

4. Kalória és alkoholtartalom

A száraz pezsgőben van a legkevesebb kalória, egy deciliterben legfeljebb 60-70 kcal és legtöbbször alkoholtartalma is alacsonyabb a fehérborokénál. Nem csoda, ha a modellek is rendszerint ezen tengődnek vacsora helyett. Tehát ha a brut (vagy extra brut, brut nature) szavakat látjuk a címkén, akkor biztosra mehetünk, de még az extra-dry vagy sec kategória is bőven beleférhet a diétába, bár itt a cukortartalom 0-12 grammról már 17-32 grammra nő.

5. Champagne

A pezsgővilág csúcsa Champagne, ahol egy tétel akár 50-100 féle borból is készülhet; a nem évjáratos (non vintage) champagne-ok készítésekor különböző területekről és szőlőfajtákból, akár 10-15 különböző évjáratból házasítják össze a borokat. A pincemesterek fő küldetése ugyanis, hogy minden évben – az aktuális évjárattól függetlenül –ugyanazt az ízvilágot, ugyanazt a stílust kreálják meg a ház rajongóiknak.

Fotó: uhdwallpapers.org

Oldalak

Divat másképp
Sztárok
Egy egykori észak-koreai alkalmazott törte meg a csendet, és olyan részleteket árult el Kim Dzsongun közvetlen környezetének mindennapjairól, amelyek még a diktátorról szóló korábbi sokkoló híreken...
Sztárok
Kamilla királyné a nyilvánosság előtt mindig erőt és határozottságot mutat, de a négy fal között bizony ő sem titkolja a gyengeségeit, valamint a félelemeit.
Utazás
Ki ne szeretne egy luxusvonat fedélzetén, Michelin-csillagos ételeket kóstolva, bámulatos tájakban gyönyörködve átrobogni az új esztendőbe?
Fashion&Beauty
A test bőre sokszor előbb jelzi az idő múlását, mint az arc. Dr. Pónyai Katinka az S7-tel közösen, szakmai tapasztalataira alapozva vett részt az S7 Infinity krémkollekció fejlesztésében.
Sztárok
Dr. Katona Szandra, a TV2 Kincsvadászok című műsorának ikonikussá vált igazságügyi műtárgyszakértője egy friss interjújában árulta el, hogyan változtatta meg az életét a fergetegesen népszerű...
Sztárok
Az Állj mellém! (1986), a Tortúra (1990) és az Egy becsületbeli ügy (1992) neves rendezőjét és feleségét vasárnap találták holtak Los Angeles-i otthonukban. A házaspárral fiuk, Nick Reiner...